Er zijn nog maar enkele dagen te gaan tot de oogst in Nevrokopi, het belangrijkste aardappelteeltgebied in Griekenland, wordt afgerond. Yannis Keskinoglou, voorzitter van de aardappeltelersgroep van Kato Nevrokopi: "Als de regen nu uitblijft, kunnen we verwachten dat we eind oktober de overgebleven 30 tot 40% van onze aardappelen zonder verliezen oogsten. Tot nu toe zijn de weersomstandigheden gunstig geweest. De regenval tot de tweede week van oktober was bijzonder bevorderlijk, niet alleen voor de groei van de knollen, maar ook om de irrigatiekosten te verminderen, aangezien de waterprijs in de afgelopen vijf jaar meer dan verdubbeld is."
© Kato Nevrokopi Potato Producers Group
Met betrekking tot de eigenschappen van het gewas zegt Keskinoglou: "Ik merk dat de gemiddelde opbrengst per hectare in Nevrokopi dit seizoen 45 ton bedraagt. Ik voorspel dat de oogst dit seizoen met 10% zal toenemen, waardoor we in de hele regio een totale oogst van 100.000 ton kunnen bereiken. Er is ook een aanzienlijk aantal aardappelen die in de categorie +50 vallen."
© Kato Nevrokopi Potato Producers Group
Wat betreft de handel is de situatie gemengd: "De verkoop verloopt in een goed tempo, maar het is onwaarschijnlijk dat aardappelen uit Nevrokopi zijn uitverkocht voordat de import uit Egypte begint. Er is concurrentie van andere Griekse regio's zoals Kozani, Thiva en Achaia, maar ook van importproducten zoals Franse aardappelen, die onterecht als Griekse aardappelen worden verkocht. De prijzen zijn laag in heel Europa, en in Griekenland is dat niet anders. De telersprijs voor Spunta en andere gele variëteiten ligt tussen 0,28 en 0,30 euro per kilo. Andere variëteiten kosten 0,22 tot 0,25 euro. We kunnen echter niet wachten tot de prijzen verbeteren voordat we beginnen met oogsten. Bij zware regenval zou onze resterende oogst verloren gaan."
Nevrokopi is de koudste regio in Griekenland, maar door klimaatverandering zijn de opslagcondities voor aardappelen veranderd, waardoor verpakkers koeltechnieken moeten inzetten. Een ander probleem is het gebruik van grote zakken voor de opslag van aardappelen. "In het verleden werden aardappelen in bulk opgeslagen, maar de hoge arbeidskosten van bulkopslag hebben geleid tot het gebruik van zakken van 1.000 kg. Dit bracht echter een nieuw probleem met zich mee, omdat de aardappelen in de onderste lagen niet goed belucht konden worden. Daarom heeft onze telersgroep de opslagstrategie aangepast en geïnvesteerd in palletboxen. We beschikken al over 2.000 stuks en volgend seizoen zullen er nog 6.000 bijkomen," besluit Keskinoglou.
Voor meer informatie:
Yannis Keskinoglou
Kato Nevrokopi Potato Producers Group
Tel: +30 252 302 1021
[email protected]
https://patatanevrokopiou.gr/en/