Het mangoseizoen in Málaga bevindt zich inmiddels in de laatste fase met de Keitt-variëteit. Het aanbod van deze late mango's is aanzienlijk kleiner dan in de weken waarin de Osteen werd geoogst, en de markt vertoont nu een veel evenwichtiger beeld. De Spaanse mango-oogst zal dit seizoen meer dan 40.000 ton bedragen, drie keer zoveel als in 2024.
"Op dit moment hebben we al ongeveer 80% van het mangoseizoen afgerond. De oogst van Osteen is voltooid en we zijn begonnen met Keitt, de belangrijkste late variëteit," vertelt Alejandro Clavero van de commerciële afdeling van de Malagueense coöperatie Trops, die ongeveer 50% van de Spaanse mangoproductie verzorgt.
© Trops
"Er was meer beschikbaarheid van Osteen-mango dan verwacht, waardoor het seizoen bijna twee weken langer duurde dan aanvankelijk gepland. De eerste twee weken waren het meest kritisch, totdat de personeelsplanning goed was afgestemd. Het is belangrijk te benadrukken dat dit een seizoen betrof waarin we nog nooit zo'n hoog volume hebben gehad," legt Martina Otten, commercieel directeur van Trops, uit.
Toen het Spaanse seizoen begon, had de Europese markt al mango's uit verschillende herkomsten beschikbaar, zoals Israël, Egypte, Brazilië en de Dominicaanse Republiek. "De eerste twee weken van de Osteen-oogst waren zwaar, omdat grote volumes Spaanse mango's arriveerden op een moment dat er al een zeer gevarieerd aanbod uit meerdere herkomsten beschikbaar was," herinnert Martina zich.
Hoewel de prijzen in 2024 hoog waren door het schaarse aanbod als gevolg van droogte en onvoldoende vruchtzetting, waren de prijzen in 2025 meer gematigd. "De verwachtingen waren hoog na het succes van vorig jaar, maar dit jaar was er veel meer mango beschikbaar, meer dan de infrastructuur van de sector kon verwerken. Telers die geen lid van de coöperatie zijn - wij werken met leveringsprogramma's richting de retail en hebben een goede positie in de groothandelsmarkten - hebben het meeste te lijden gehad van de lage prijzen, omdat de veilingen overspoeld werden met aanbod en er grote prijsfluctuaties waren," herinnert Alejandro Clavero zich.
© Trops
Ondanks alles geven de commerciële medewerkers van Trops aan dat de organoleptische kwaliteit van de mango dit jaar, in combinatie met een betaalbaardere prijs, de consumptie heeft gestimuleerd. "Ik ben ervan overtuigd dat er dit jaar nieuwe consumenten voor dit product zijn bijgekomen. Al onze klanten, van Spanje tot de rest van Europa, zijn zeer tevreden over de kwaliteit," zegt Martina Otten.
Vorige week is de oogst van de Bacon-avocado (groene schil) begonnen, hoewel dit volume niet vergelijkbaar is met dat van Hass, die in december op de markt komt. "Er wordt een goede oogst verwacht, met een groter volume dan vorig seizoen in Málaga, dankzij de regenval die sommige boomgaarden, getroffen door droogte, heeft helpen herstellen," meldt Alejandro Clavero.
Voor meer informatie:
Martina Otten
Trops
Tel.: +34 952500462
[email protected]
www.trops.es
Alejandro Clavero
[email protected]