Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Walnoten, pinda’s en kastanjes scoren van alle noten het best qua duurzaamheid

"Wie duurzaam wil snacken, kan het beste kiezen voor walnoten, pinda's of tamme kastanjes." Dat schrijft de Belgische krant De Morgen. Zo stoot de teelt van noten aanzienlijk minder broeikasgassen uit dan de productie van vlees: een handje noten veroorzaakt tien keer minder CO₂-uitstoot dan een even grote portie biefstuk. Vooral pinda's, die officieel een peulvrucht zijn, vergen weinig water en halen stikstof uit de lucht, wat kunstmestgebruik vermindert.

De grootste milieubelasting wordt bij noten veroorzaakt door watergebruik. Dat speelt met name bij de teelt van amandelen in Californië, waar waterschaarste een groeiend probleem is. Ook mensenrechten spelen een rol, vooral bij tropische noten zoals cashews. Keurmerken als Fair Trade en Rainforest Alliance helpen bewuste keuzes te maken. De Morgen adviseert te variëren tussen walnoten, pinda's en kastanjes.

Bron: De Morgen

Gerelateerde artikelen → Zie meer