Je krijgt deze pop-up te zien omdat dit de eerste keer is dat je onze site bezoekt. Krijg je deze melding altijd te zien dan heb je je cookies uitstaan en zullen die blijven verschijnen.
U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).
Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!
Je ziet deze popup omdat dit de eerste keer is dat u de site betreed. Als u dit bericht blijft krijgen zet dan alstublieft uw cookies aan
Spanje: Hoeveel tomaten moet je eten om je bloeddruk te verlagen?
Drie onderzoeksbureaus in Barcelona en Valencia doen onderzoek naar de tomaat en hoeveel iemand van deze groenten moet consumeren om de bloeddruk en cardiovasculaire risico's te verlagen. Het onderzoek wordt gedaan door de Antioxidanten groep aan de Universiteit van Barcelona (UB), de Nutrigenio Epigem groep van de Faculteit der Geneeskunde aan de Universiteit van Valencia en de Interne Geneeskunde afdeling van de Hospital Clínic in Barcelona.
De tomaat is met meer dan 17 kilo per persoon per jaar de meest geconsumeerde groente in Spanje en reduceert volgens verschillende wetenschappelijke studies de bloeddruk vanwege het hoge gehalte aan polyfenolen.
Het onderzoek dat in samenwerking met het bedrijf Gallina Blanca plaatsvindt, probeert te achterhalen welke dosis nodig is voor het maximale effect van de antioxidanten en de ontstekingsremmende werking.
De projectleider, dokter Rosa M. Lamuela van de Universiteit van Barcelona, heeft in een communiqué uitgelegd dat "het effect van verschillende doses tomaten wordt gemeten om te weten welke exacte dosis tomatensaus de bloeddrukverlagende en ontstekingsremmende capaciteit heeft om daarmee preventief te werken tegen hart en vaatziekten".
Daarnaast hebben onderzoekers geconstateerd dat het polyfenole effect (antioxidanten die de kleur aan de tomaat geven) ook preventief werkt tegen prostaatkanker. Als onderdeel van dit project doet het team van de Universiteit van Valencia geleid door dr. Dolores Corella grensverleggend genetisch onderzoek naar de tomaat bij de preventie van cardiovasculaire ziekten, vooral bij risicogroepen van hart- en vaatziekten.