Een vergeten ras herontdekt, een vernieuwde passie en een herkenbare smaak die nostalgie oproept. Sieglinde, het aardappelras dat zijn status als klassieker in de Oostenrijkse keuken al bijna een eeuw lang bevestigt, was een tijd lang onvindbaar. Dankzij de toewijding van Priska en Erich Stekovics, die werken aan het behoud van vertrouwde rassen en de smaken van weleer, is deze traditionele aardappel opnieuw geïntroduceerd in Oostenrijk. Onder het merk 'SPAR wie früher' zijn de wasachtige biologische Sieglinde-aardappelen nu verkrijgbaar voor €1,99 bij Spar, EuroSpar en InterSpar.
Het ras Sieglinde was enige tijd uit Oostenrijk verdwenen, ondanks dat het de Oostenrijkse keuken in klassieke gerechten zoals aardappelsalade, knoedels en geroosterde aardappelen bijna 100 jaar heeft vergezeld.
© Spar
Toewijding aan diversiteit
Erich en Priska Stekovics uit Burgenland zetten zich al jarenlang in voor het in ere herstellen en waarderen van vergeten rassen en hebben het traditionele Sieglinde aardappelras opnieuw ontdekt.
"De beslissing om dit ras te telen werd ingegeven door een positieve herinnering. In de rijke geschiedenis van de aardappel stond er geen ras zo bekend als de Sieglinde. Waar men vroeger zei 'ik ga aardappelen kopen', werd dat lang vervangen door 'ik ga Sieglinde kopen'. Een uitdrukking die tegenwoordig nauwelijks nog gebruikt wordt," herinnert Erich Stekovics, biologische teler en SPAR-partner, zich.
"Het ras werd lang beschouwd als vergeten - de teelt kende tal van uitdagingen, zoals een verhoogd risico op mislukte oogsten, vooral bij veel regen. Met de heruitgave van Sieglinde willen we niet alleen een culinaire parel bewaren, maar ook de unieke smaak uit onze jeugd terugbrengen. Dankzij de ondersteuning van SPAR kunnen we dit project, dat ons nauw aan het hart ligt, verwezenlijken," verklaart Erich Stekovics over de teelt van deze herontdekte aardappel.
Biologische kwaliteit
De biologische aardappelen Sieglinde groeien onder optimale omstandigheden in de vruchtbare regio's van Marchfeld, Seewinkel en Waldviertel. De Sieglinde is een veelzijdige variëteit - gekookt, gebakken of in salades, hij valt op met een fijne, aromatische smaak en een licht spekachtige textuur.
Voor meer informatie:
www.spar.at
https://www.stekovics.at/