Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Steenfruit vlot in het mandje in Italië, maar de peren blijven liggen

"De afzet van aardbeien en steenfruit verliep naar tevredenheid. Peren is evenwel een ander verhaal", zegt Ettore Ceccarelli van het Italiaanse Ceccarelli Giulio, dat opereert onder het merk Julius. Hij blikt terug op het lente- en zomerseizoen en kijkt vooruit naar de eerste herfstverkopen.

"De aardbeien deden het uitstekend", vertelt hij. "Al in februari zagen we de vraag toenemen, en die bleef stevig tot begin juni. Dankzij verschillende teelttechnieken – wortelstekken, verse planten en planten uit de gekoelde opslag – hebben we tegenwoordig een seizoen dat loopt van november tot juni. Een groot succes."

© Ceccarelli

Bij de abrikozen viel de vroege oogst wat tegen, onder meer in Basilicata en Emilia-Romagna. Maar die tekorten werden grotendeels opgevangen door nieuwe aanplant in Campanië en Apulië. Vooral de rassen met een hoog suikergehalte vielen goed in de smaak, en de verkoop was degelijk.

Perziken en nectarines kenden een grilliger verloop. In mei en juni was het aanbod beperkt, terwijl er in augustus juist een overaanbod ontstond, door overlap van fruit uit Emilia-Romagna, Spanje en Piemonte. Dat drukte de prijzen. Toch bleef de consumptie stabiel. "De huidige rassen zijn zoet, goed betaalbaar en in allerlei verpakkingen en maten beschikbaar. Dankzij het warme weer bleef de vraag op peil. Alleen de regen zorgde op sommige momenten voor schimmelproblemen, waardoor we soms met aanbiedingen moesten werken. Maar anders dan bij de abrikozen, viel de vraag niet stil. Na 15 augustus was er voor abrikozen nauwelijks nog markt", aldus Ceccarelli.

© Ceccarelli Giulio Srl

"Ook de pruimen verdienen een vermelding. In Noord-Italië viel de oogst in juni, juli en augustus tegen, maar uit Campanië kwamen kwalitatief sterke vruchten, zelfs van oude rassen zoals Goccia d'Oro, TC Sun, Fortuna en Santa Clara. In september volgden de Angeleno pruimen. Ondanks eerdere zorgen over lage opbrengsten, viel de oogst uiteindelijk mee. Hoe de afzet zich ontwikkelt, moet nog blijken."

Ceccarelli merkt daarnaast op dat er steeds meer wordt gesproken over merken, patenten en clubrassen, ook bij zomerfruit. "Dat zijn op zich nuttige instrumenten voor de sector, maar alleen als de opbrengsten eerlijk verdeeld worden. Wanneer je in de winkel echter fruit ziet liggen voor €4,99 tot zelfs €7,89 per kilo, dan haakt de consument af. Dan grijpt men weer naar de 'gewone' perzik, nectarine, pruim of abrikoos. Lekker en betaalbaar, en ze verkopen gewoon door."

Volgens hem speelt de eindemaandcrisis ook steeds vaker mee. "Gezinnen letten meer op hun uitgaven. Wie het zich kan permitteren, koopt blauwe bessen of luchtvrachtmango's. Maar wie krapper bij kas zit, laat groenten en fruit soms gewoon liggen."

Het blijft stil rond de peren
En dan de peren: een verhaal apart. "We hebben een warm hart voor de peer, maar de afzet is ronduit matig", zegt Ceccarelli. "In het voorjaar liep de verkoop stroef, waardoor buitenlandse peren lang in de schappen bleven: Chileense Abate tot eind augustus en Zuid-Afrikaanse Kaiser tot half september. Ook nu het Italiaanse product op de markt is, blijft het behoorlijk stil bij de consument."

Hij ziet verschillende mogelijke oorzaken: te hoge prijzen aan de bron, of het warme weer dat de trek in peren remt. "Maar misschien is het iets anders, en dat zeg ik met pijn in het hart: het vertrouwen van de consument in de peer is geschaad."

© Ceccarelli Giulio Srl

"Als je maandenlang peren koopt die niet rijp zijn, of gewoonweg niet smaken, dan haak je af. Waarom nog het risico nemen? Het is nog te vroeg om definitieve conclusies te trekken, maar voorlopig liggen de peren stil. Terwijl pruimen, nectarines, druiven en ander zomerfruit gewoon doorverkopen", besluit hij.

Voor meer informatie;
Ceccarelli Giulio Srl
Via della Frasca, 7
47020 Longiano (FC) – Italië
Tel: +39 (0)547 53055
[email protected]
www.juliusfruit.it

Gerelateerde artikelen → Zie meer