Hoewel de Noord-Spaanse provincie Huesca niet bekendstaat als pistacheregio, lijkt dat langzaam te veranderen. Dankzij het smeltwater uit de Pyreneeën, de droge Monegrosvlakte en de frisse Cierzo-wind ontstaan er ten noordoosten van de stad Zaragoza juist de perfecte omstandigheden voor deze woestijnplant.
José Ignacio Duerto, oprichter van Pistachos del Norte, zag acht jaar geleden al potentie. "We telen pistache in Somontano, Monegros en Hoya de Huesca. De winters zijn koud, de zomers heet, en de lucht is er kurkdroog. Ideaal voor een boom die gevoelig is voor vocht en ziektes. Bovendien helpt de Cierzo-wind bij de bestuiving en hebben we in de Ebrovallei voldoende water voor irrigatie."
© Pistachos del Norte
Toch is pistache geen makkelijke teelt. "Het duurt jaren voor je opbrengst ziet. Bij droge teelt begint de productie pas na zes tot zeven jaar, bij irrigatie iets eerder. Maar echt renderen doet het pas na tien tot twaalf jaar. Zonder goed plantontwerp wordt het nooit rendabel."
Duerto startte zijn eigen verwerkingsfabriek, simpelweg omdat die er in de buurt niet waren. "Pistachenoten moeten binnen 24 uur na de oogst verwerkt worden. Anders ontstaan er zwarte vlekken en schadelijke stoffen. Vervoeren naar het zuiden was geen optie, dus kozen we voor een eigen fabriek."
© Pistachos del Norte
De overstap naar pistache kwam voort uit de behoefte aan vernieuwing. "Er wordt hier traditioneel olijf, amandel en druif geteeld. Maar we zochten een aanvulling. Pistache is volledig te mechaniseren, je hebt alleen mensen nodig voor het snoeien. En het mooie is: de oogstmachines voor amandel kun je ook voor pistache gebruiken. De oogstperiodes sluiten bovendien perfect op elkaar aan. De pistachenoten worden van half september tot 10 oktober geoogst."
Een ander voordeel is dat pistachenoten bloeien tussen 15 en 25 april, waardoor er bijna een maand minder kans is op vorst. "Bovendien worden ze niet zo hard bedreigd door plagen en ziektes."
Op dit moment levert de teelt tussen de 600 en 800 kilo per hectare bij droge teelt, en tot zo'n 2.000 kilo bij irrigatie. Alles wordt in Europa afgezet. "Wij drogen en sorteren de noten. We leveren ze open en gesorteerd, maar het roosteren en zouten laten we aan anderen over. We doen wel iets aan retail, maar dat is bijzaak."
© Pistachos del Norte
Over de concurrentie uit Iran en de VS is Duerto duidelijk: "De Iraanse pistache is vaak kleiner, langer, minder open en minder schoon. Die uit Amerika is onze grootste concurrent, vanwege de enorme volumes en ervaring. Maar wij hebben het voordeel van nabijheid. Steeds meer consumenten letten op herkomst en kiezen liever Europees. Onze pistache is duurzamer geteeld. Er zit dus toekomst in, maar er is nog werk aan de winkel."
© Pistachos del Norte
Duerto ziet ook een groeitrend in de consumptie. "Vooral in de voedingsindustrie zie je meer afgeleide producten. Pistache zou wel eens de nieuwe amandel kunnen worden."
Voor meer informatie:
José Ignacio Duerto (manager)
Pistachos del Norte
Tel: +34 697 27 84 44 (Spanje)
[email protected]
https://pistachosdelnorte.es/