Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bejo zet spotlight op bladgewassen en helpt ketenpartners vooruit

Tholen - Eind september organiseerde Bejo in Warmenhuizen de jaarlijkse Open Dagen. Tijdens het evenement lag de nadruk op de bladgewassen, een teeltgroep die doorgaans minder aandacht krijgt naast de bekende vollegrondsgroenten waarin Bejo actief is. Daarnaast werden verschillende activiteiten aangeboden voor bezoekers uit de keten, van teelt tot verwerking en retail.

Op de demovelden reden diverse onkruidrobots door het wortel-, biet- en spinaziegewas om nieuwe methoden van mechanische en biologische onkruidbestrijding te tonen. Verschillende mechanisatiebedrijven lieten hun nieuwste machines zien, gericht op duurzame toepassingen binnen de groenteteelt. Ook aan het uiteinde van de keten werd aandacht besteed door middel van een retailschap, ingericht met voorbeeldverpakkingen en trends in bewerkte groenteproducten. De catering verzorgde gerechten waarin groenten uit het assortiment van Bejo centraal stonden.

Bladgewassen in de schijnwerper
Met het thema 'All you need for salad, Bejo has it!' organiseerde Bejo tijdens de Open Dagen een symposium over bladgewassen. Sprekers uit binnen- en buitenland bespraken de teelt, veredeling en marktontwikkelingen rondom deze gewasgroep.

© Marjet Lubbers-Bruijnse | AGF.nl

© Marjet Lubbers-Bruijnse | AGF.nl

Op de proefvelden en in de producttent werden verschillende bladgewassen getoond, zoals diverse slasoorten, andijvie, radicchio rosso, spinazie en bleekselderij.

© Bejo ZadenCologne

Ook de nieuwste rassen geschikt voor Nederland zoals mini-Romaine Cologne en ijsbergsla Jeannice (Bejo 26-240) werden in de spotlight gezet.

© Bejo ZadenHanna Bruinsema van Bejo toont het nieuwe slaras Jeanice

Ontwikkelingen in wortel
Het wortelassortiment is uitgebreid met het ras Belfast (Bejo 3497), een C/D-peen uit het Berlikum-segment. Het ras combineert productiviteit met een goede in- en uitwendige kleur en is geschikt voor zowel versmarkt als industrie en bewaring.

© Marjet Lubbers-Bruijnse | AGF.nl

Daarnaast was het ras White Angel (Bejo 3445) te zien, een witte wortel van het Nantes-type met een gelijkmatige vorm en kleur, geschikt voor de versmarkt, versnijderij en diepvriesverwerking.

© Marjet Lubbers-Bruijnse | AGF.nl

In de koelruimte werd aandacht besteed aan het groeiende segment van snackwortelen, waarbij binnen de veredeling extra nadruk ligt op smaak en textuur.

Snooker (Bejo 3612)
Bejo introduceert het preiras Snooker (Bejo 3612), een late herfst- tot vroege winterprei met een middellange schacht. Het gewas heeft een opgerichte groeiwijze, donkere bladkleur en goede veldhoudbaarheid. Snooker (Bejo 3612) laat zich gemakkelijk schonen en is sterk tegen trips en bladziekten.

© Marjet Lubbers-Bruijnse | AGF.nl

Bieten: variatie en verwerking
Bieten blijven aan populariteit winnen, mede door hun veelzijdigheid in de horeca en geschiktheid voor biologische teelt. Rassen als Anello en Amarelly tonen de variatie in kleur en toepassing.

© Marjet Lubbers-Bruijnse | AGF.nl

© Marjet Lubbers-Bruijnse | AGF.nl

Chioggia Anello en gele biet Amarelly

De verwerking van gekookte, vacuümverpakte bieten heeft zich verder ontwikkeld, onder andere door de introductie van stazakken.

© Marjet Lubbers-Bruijnse | AGF.nl

In de productontwikkeling ontstaan daarnaast nieuwe toepassingen, zoals 'Dry Aged Biet' of 'Bietstuk', waarbij bieten worden verwerkt tot plantaardige maaltijdcomponenten als volwaardige vleesvervanger op het bord.

© Marjet Lubbers-Bruijnse | AGF.nlDry Aged biet

Red Power (Bejo 3661)
Een opvallende verschijning is Red Power (Bejo 3661), een rode spitskool met een egale kleur en uniforme groei. Het ras is geschikt voor diverse toepassingen, van teelt tot verwerking, en kan gedurende het gehele seizoen worden geteeld.

© Marjet Lubbers-Bruijnse | AGF.nl

"Red Power (Bejo 3661) onderscheidt zich zowel in het veld als bij de verwerking en presentatie, en voegt door zijn opvallende kleur waarde toe aan het bestaande assortiment", aldus Danielle.

Voor de versmarkt onderscheidt de kool zich door de spitse vorm en een opvallend egale, dieprode kleur. Het ras is uniform en groeit gemiddeld uit tot een gewicht van 700 tot 1000 gram. "Dankzij deze unieke eigenschappen levert het ras meerwaarde voor telers, snijderijen, cateraars, chef-koks en consumenten."

© Marjet Lubbers-Bruijnse | AGF.nl

© Marjet Lubbers-Bruijnse | AGF.nl

Mogelijkheden voor de bewerking: Red Power als opvallende paarsrode gesneden groente (boven) en als gekleurde spitskoolmix

© Marjet Lubbers-Bruijnse | AGF.nl Daniëlle Bruin en collega Jorien Smak van Bejo met hun favoriete kolen, een knots van een spitskool (Red Power (Bejo 3661)) en een kort te bewaren witte kool voor de versmarkt (Bejo 3663)

Gerelateerde artikelen → Zie meer