Tholen - Tijdens de demodagen van veredelingsbedrijven in Noord-Holland stelde KWS haar demovelden open. Het bedrijf benadrukte hierbij sterk hun rol bij de samenwerking met telers en marktpartijen. Volgens Jacco Kaarsemaker richt KWS zijn accountmanagement niet per land, maar per klanttype in. Daarmee wil het bedrijf inspelen op de steeds nauwere samenwerking tussen leveranciers, verpakkers en supermarkten en zodoende bijdragen aan een jaarronde productbeschikbaarheid.
Spinach365: focus op continuïteit
Op de demovelden in Andijk herinnerde KWS bezoekers met een veldposter aan de beschikbaarheidsproblemen van begin 2024.
© Marjet Lubbers-Bruijnse | AGF.nlJacco Kaarsemaker van KWS voor een poster met een lege koeling waar spinazie in hoort
De demonstratie richtte zich dit jaar niet op specifieke rassen, maar op de weken van het jaar. Met het zogenoemde Spinach365-rassenprogramma dat is ontwikkeld voor de belangrijke spinazie productiegebieden in Europa wil KWS laten zien dat het mogelijk is om het hele jaar door een stabiele aanvoer van spinazie te realiseren, waarin de verschillende teeltgebieden elkaar aanvullen.
© Marjet Lubbers-Bruijnse | AGF.nlSpinazieprogramma, geen rasnamen maar weeknummers
Nieuwe marktsegmenten: BiteSize en bunching spinach
Een groeiend segment is BiteSize-spinazie: rassen met compacte, stevige bladeren die geschikt zijn voor kant-en-klare producten en maaltijdconcepten. Verpakkers en retailers maken steeds meer onderscheid tussen convenience spinazie, kleine blaadjes die niet meer gesneden hoeven te worden, geschikt voor ready-to-eat salades en maaltijdkits en kookspinazie (wokken, koken, smoothies).
© Marjet Lubbers-Bruijnse | AGF.nlUitleg over bitesize spinazie
Daarnaast werkt KWS aan de introductie van bunching spinach – ook wel "wilde of oriëntaalse spinazie" genoemd – op de Europese markt. In Azië is dit type gangbaar: de spinazie wordt daar verkocht met de wortels nog aan de plant, gebundeld in bosjes, en vaak gebruikt in soepen of roerbakgerechten. KWS past de teelt aan de Europese omstandigheden aan en ziet potentie voor dit product binnen de groeiende markt van verspakketten.
© Marjet Lubbers-Bruijnse | AGF.nlBunching spinazie
Spinazie voor de industrie
Naast de bekende babyleaf-spinazie voor de versmarkt presenteerde KWS ook rassen met grotere bladeren, bedoeld voor industriële verwerking. Deze varianten onderscheiden zich door hun bladstructuur en opbrengst, afgestemd op machinale oogst en verwerking.
© Marjet Lubbers-Bruijnse | AGF.nlJacco met een spinazieblad geschikt voor de industrie
Nieuwe ontwikkelingen in bieten
De afgelopen jaren heeft KWS zijn bietenprogramma verder ontwikkeld. Volgens Kaarsemaker zijn smaak en kleur bepalende factoren voor de kwaliteit van bieten. Tijdens bewaring neemt de smaak af, maar dit hangt samen met de brixwaarde (suikergehalte). Een hogere brixwaarde zorgt ervoor dat smaak en kleur beter behouden blijven.
© Marjet Lubbers-Bruijnse | AGF.nl Brixwaarde is een belangrijk thema op het veld, vertelt Jacco
Nieuw in het assortiment is KWS Power Cruz, een rhizomanieresistent rood bietenras met een hoge brixwaarde. Dit ras is geschikt voor verwerking dankzij de ronde vorm, die bijdraagt aan een efficiënter snij- en schilproces. De hoge brixwaarde zorgt bovendien voor een natuurlijke zoetheid, waardoor bij vacuümverpakking of sapproductie geen extra suiker hoeft te worden toegevoegd, wat steeds belangrijker wordt. Door deze eigenschappen is het product beter geschikt voor een langere aanvoerperiode vanuit opslag.
Voor meer informatie:
Jacco Kaarsemaker
KWS Vegetables
T: +31 (0)228 591 462
M: +31 (0)6 550 00 605
[email protected]
www.kwsvegetables.com