Van mei tot en met september 2025 heeft Peru meer dan 135.000 ton blauwe bessen geëxporteerd, wat een stijging van 92,9% betekent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, volgens de Nationale Agrarische Gezondheidsdienst (Senasa). Het land verstevigt hiermee zijn positie als 's werelds grootste exporteur van blauwe bessen. Bij de huidige groeisnelheid zou de totale uitvoer zelfs boven de 400.000 ton kunnen uitkomen tegen het einde van het seizoen in maart 2026.
Dit seizoen zijn Peruaanse blauwe bessen al naar 38 internationale markten verscheept. De Verenigde Staten, Nederland en China maken samen 83% van de totale export uit, waarbij vooral China bekendstaat vanwege zijn toenemende vraag naar grotere en betere kwaliteit fruit. Nieuwe markten Bolivia en Indonesië voegden zich in 2025 bij de lijst van exportbestemmingen, en er zijn fytosanitaire procedures gaande voor toegang tot Vietnam, Nieuw-Zeeland en Japan.
Vilma Gutarra, hoofd van Senasa: "We blijven ons inzetten om de fytosanitaire inspanningen te versterken, zodat we meer markten kunnen openen, bestemmingen diversifiëren en het prestige van Peruaanse blauwe bessen als kwaliteitsproduct verder kunnen consolideren. Dit weerspiegelt het beste van onze tuinbouw en de inzet van onze regio's."
Tot op heden heeft Senasa 83 verpakkingsbedrijven erkend en meer dan 22.000 hectare gecertificeerd. De voornaamste teeltgebieden zijn La Libertad (45%), Lambayeque (27%) en Ica (15%), met Lima, Ancash, Piura, Moquegua en Arequipa die samen 13% bijdragen. Peru cultiveert momenteel ongeveer 65 soorten blauwe bessen, maar 80% van de teelt komt van negen belangrijke rassen: Ventura, Biloxi, Sekoya Pop, Rocio, Magica, AtlasBlue, Emerald, Rosita en Sekoya Beauty.
In het afgelopen seizoen had Peru een marktaandeel van 31% in de wereldwijde blauwe bessensector, vóór landen zoals Chili, Spanje en Marokko (elk met 8%) en de Verenigde Staten (7%).
Bron: Andina