Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tienjarig bestaan Italiaans uiendriemanschap

"Door samen te werken hebben we meer product beschikbaar, kunnen we kosten drukken en onze leveringen beter afstemmen. Net als in een familie: je overlegt, je botst weleens, maar altijd met respect en de wil om samen vooruit te komen."

© Cristiano Riciputi | AGF.nlKlaar om te vieren met taart en mousserende wijn

Zo begon in 2015 het verhaal van La Felsinea, een netwerk van drie uientelers uit de regio Bologna: Stefano Orsini, Marco Tugnoli en Alberto Zambon. Ter gelegenheid van hun tienjarig bestaan organiseerden ze een feest op hun bedrijf in Castel Guelfo, samen met familie, klanten, leveranciers en andere vakgenoten. Het werd een warme en oprechte bijeenkomst.

© Cristiano Riciputi | AGF.nlEen bijzondere ui, de Ramata di Milano

De drie ondernemers telen samen bijna 50 hectare aan uien. Die schaalgrootte en hun specialisatie heeft hen een stevige positie opgeleverd in de markt. "Elk is verantwoordelijk voor z'n eigen teelt", vertellen ze, "maar we stemmen onderling onze teeltstrategieën af en delen nieuwe inzichten, jaar na jaar."

© Cristiano Riciputi | AGF.nlVan links naar rechts: Marco Tugnoli, Alberto Zambon en Stefano Orsini

In 2024 haalde La Felsinea zo'n 2.500 ton uien van het land. Witte ui is het paradepaardje en maakt ongeveer 60% van de oogst uit. De overige 40% bestaat uit koperkleurige, gele en rode uien.

© Cristiano Riciputi | AGF.nlOnder de vele aanwezigen waren ook Michele Filippini en Adamo Zoffoli, respectievelijk voorzitter en directeur van Cesac, de coöperatieve structuur die La Felsinea in Castel Guelfo (Bologna) huisvest

"Het seizoen begon moeizaam", geven de ondernemers toe. "Maar gaandeweg trok het bij. Geen topjaar, maar we zijn tevreden over de gemiddelde maatvoering en de kwaliteit van het product. De prijzen liggen begin oktober ongeveer op het niveau van eind vorig seizoen."

© Cristiano Riciputi | AGF.nlRoberto Piazza, voormalig directeur van Fedagromercati Acmo Bologna, was ook aanwezig

De witte ui, hun specialiteit, is een gevoelig gewas dat niet iedereen succesvol weet te telen. Juist daardoor heeft La Felsinea zich weten te onderscheiden. "Er is veel vraag naar witte ui, vooral buiten Italië. Ongeveer 80% van onze witte uien gaat naar het buitenland, met name Duitsland, Polen en Oost-Europa. De andere uiensoorten blijven vooral op de binnenlandse markt."

Voor meer informatie:
La Felsinea
Via San Carlo, 40
Castel Guelfo (Bologna) – Italië
[email protected]
www.lafelsinea.it

Gerelateerde artikelen → Zie meer