In de Valenciaanse regio is het clementineseizoen inmiddels op gang gekomen, zij het nog met beperkte volumes. Aanhoudende regen in de provincies Valencia en Castellón zorgt voor vertraging bij de oogst.
"We zijn in week 41 begonnen met de eerste clementines van het ras Oronules", vertelt Abel Alarcón, directeur van Brio Fruits. "Deze variëteit is wat ons betreft geschikt om het seizoen mee te starten, zowel qua smaak als houdbaarheid."
© Joel Pitarch | AGF.nlAbel Alarcón (rechts), samen met zijn broer Alain op de voorbije Fruit Attraction
De pluk begon iets later dan normaal. "Tot voor kort waren de nachten nog te warm. Pas sinds kort zien we meer temperatuurverschil tussen dag en nacht, en dat is nodig voor de kleurontwikkeling van het fruit", legt Alarcón uit. "Helaas houden de regenbuien aan en dat maakt het lastig om met grotere volumes te starten, terwijl de markt staat te popelen om te beginnen met Spaanse clementines."

Om de overgang soepel te laten verlopen, combineert Brio Fruits in oktober de eerste Spaanse clementines met Orri mandarijnen uit Zuid-Afrika. "Die zijn we ook sinds week 41 aan het vermarkten. Ze vervangen vroege rassen zoals Clemenrubí. Orri is simpelweg beter: groter, sappiger, smaakvoller en langer houdbaar, ideaal voor onze meest veeleisende klanten", aldus Alarcón.
Volgens hem zal de beschikbaarheid van clementines en sinaasappelen dit jaar lager zijn. "Daardoor ligt de inkoopprijs op het veld nu al hoger. Het is nog afwachten hoe de vraag zich ontwikkelt en welke richting de marktprijzen opgaan."
© Brio Fruits
Brio Fruits viert gouden jubileum
Dit jaar bestaat Brio Fruits 50 jaar. "Het waren mijn vader Abel en oom Antonio die in 1975 de basis legden", vertelt Alarcón. "Zij richtten zich met de merknaam Brio op sinaasappelen en mandarijnen voor de Parijse markt. Inmiddels leveren we aan heel Europa. We hebben ons assortiment uitgebreid met clementines met blad, specialiteiten zoals de Sanguinelli bloedsinaasappel, maar ook kaki's, citroenen, steenfruit, meloenen en watermeloenen, in samenwerking met specialisten."
© Brio Fruits
Het jubileum werd begin oktober feestelijk gevierd met zo'n 200 aanwezigen: het team, klanten en leveranciers. "Op vrijdag bezochten we samen de boomgaarden en op zaterdag ons pakstation. We sloten het weekend af met een diner en een groot feest op het dakterras van een hotel aan het strand van Gandía", blikt Alarcón tevreden terug.
Voor meer informatie:
Abel Alarcón
Agrios Selectos S.L. (Brio Fruits)
Avinguda de Xàtiva, 38
46727 El Real de Gandia (Valencia) – Spanje
Tel: +34 962 868 000
[email protected]
www.brio.es