In Tasmaniƫ bevinden de uien zich nog volop in de plantfase, terwijl in Queensland de nieuwe oogst al wordt binnengehaald. In New South Wales start de oogst in december, gevolgd door Tasmaniƫ aan het begin van het nieuwe jaar.
"November en december kunnen uitdagende maanden zijn voor de uienmarkt," zegt Jim Ertler van Premium Fresh in Tasmaniƫ. "We hebben nog restanten van de oude oogst, terwijl sommige staten al hun nieuwe seizoensuien oogsten. Momenteel is er een tekort aan uien; de markt is sterk en de prijzen zijn zoals ze horen te zijn. We wachten op de start van het seizoen in Queensland, maar ik verwacht dat de markt sterk blijft en de prijzen stabiel zullen blijven."

Premium Fresh levert het merendeel van haar uien aan de binnenlandse Australische markt, met Europa als belangrijkste exportbestemming, waar doorgaans vaste contracten bestaan. "Het is te kostbaar om te gokken op de Europese markt," legt Jim uit.
"Het planten was dit seizoen lastig door het zeer natte en winderige weer. We liggen wat achter op schema, maar niet zo ver als sommige andere telers. Het gewas kan nog terrein goedmaken onder de juiste groeiomstandigheden, maar sommige zullen te laat zijn. We hebben echter voldoende vroege uien om aan onze exportorders te voldoen."
Voor meer informatie:
Jim Ertler
Premium Fresh Tasmania
Tel: +61 3649 888 88
[email protected]
www.premiumfresh.com.au