Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Voedingscentrum: "Zorgen gewasbeschermingsmiddelen begrijpelijk, maar blijf wel groenten en fruit eten"

NVWA: 97% residuen op voedsel binnen wettelijke norm

Blijf groenten en fruit eten, die oproep doet het Voedingscentrum in reactie op de nieuwste inspectieresultaten van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) over gewasbeschermingsmiddelen in voedsel. De organisatie is bang dat consumenten door dit nieuws groenten en fruit gaan mijden, terwijl het juist belangrijk is voor je gezondheid en het milieu om dat wél te doen.

© Bialasiewicz | Dreamstime
Advies: was groenten en fruit voor gebruik

Tegelijkertijd onderschrijft de organisatie wel ook de conclusies van de NVWA. "Als Voedingscentrum zien we het liefst dat er zo min mogelijk gewasbeschermingsmiddelen nodig zijn in de voedselketen", stelt de organisatie. "Minder gebruik draagt bij aan de veiligheid van ons eten en aan een gezonde leefomgeving voor mens, dier en plant."

97 procent van voedingsmiddelen voldoet aan wettelijke eisen
De NVWA meldt dat bij de inspectie 97 procent van de onderzochte voedingsmiddelen voldeed aan de wettelijke eisen. De NVWA nam ruim 7.000 monsters; in een derde daarvan werden helemaal geen resten van gewasbeschermingsmiddelen gevonden. Producten die de normen overschreden, zijn niet op de markt gebracht.

De wettelijke grenzen voor gewasbeschermingsmiddelen liggen 'meestal ruim onder de schadelijke grens', aldus het Voedingscentrum. Toch blijft de organisatie aandacht vragen voor het zogenoemde cocktaileffect: de mogelijke gecombineerde effecten van verschillende chemische middelen tegelijk. "We vinden dat er haast moet zijn bij dit onderzoek en dat mogelijke gecombineerde effecten structureel moeten worden meegenomen in wetgeving."

Meer dan helft van consumenten is ongerust
Volgens het Voedingscentrum is meer dan de helft van de consumenten ongerust over resten van gewasbeschermingsmiddelen in eten. De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) onderzoekt momenteel de risico's van het cocktaileffect. In eerste onderzoeken is geen bewijs gevonden voor schadelijke effecten, maar meer onderzoek is nodig.

Daarnaast wijst het Voedingscentrum op het onderscheid tussen blootstelling via voeding en direct contact tijdens het werk met gewasbeschermingsmiddelen. "Iemand die voor zijn beroep werkt met gewasbeschermingsmiddelen, kan meer aan deze stoffen worden blootgesteld. Hoe meer direct contact, hoe hoger de blootstelling is." Ook de gevolgen voor de natuur blijven volgens het Voedingscentrum zorgwekkend. Gewasbeschermingsmiddelen kunnen schadelijk zijn voor nuttige insecten zoals bijen, zweefvliegen en kevers, en zo de biodiversiteit aantasten.

Geen reden om groenten en fruit te mijden
Desondanks benadrukt het Voedingscentrum dat er geen reden is om groenten en fruit te mijden. "Met de kennis die we nu hebben, weten we dat de kans dat resten van gewasbeschermingsmiddelen een gevaar voor de gezondheid vormen klein is. En we weten zeker dat de gezondheidsvoordelen van het eten van groenten en fruit groot zijn."

Wel raadt de organisatie consumenten aan om groenten en fruit altijd goed te wassen onder stromend water. Daarmee verwijder je vuil, bacteriën en een deel van eventuele resten. Middeltjes als baking soda zijn volgens het Voedingscentrum overbodig en kunnen zelfs ongezond zijn als er resten achterblijven. Verder is het verstandig om te variëren in wat je eet, zodat je niet telkens dezelfde stoffen binnenkrijgt. Wie kiest voor biologisch, krijgt doorgaans minder resten van gewasbeschermingsmiddelen binnen, al kunnen ook in biologische producten sporen aanwezig zijn door invloed uit de omgeving, laat het Voedingscentrum weten.

Bron: Voedingscentrum

Publicatiedatum:

Gerelateerde artikelen → Zie meer