De Argentijnse citrussector heeft in de eerste acht maanden van dit jaar flink meer geëxporteerd. Tussen januari en augustus gingen er 366.000 ton citroenen, sinaasappelen, mandarijnen en van citrus afgeleide producten het land uit, 21% meer dan in dezelfde periode vorig jaar.
Ook de opbrengst steeg flink: de totale waarde van de export kwam uit op $408 miljoen, een stijging van 27%, aldus gegevens van het Argentijnse ministerie van Landbouw (SAGyP).
De grootste bijdrage kwam van verse citroenen, goed voor een opbrengst van $140 miljoen, een stijging van 43% op jaarbasis. Ook citroensap deed het goed met $87 miljoen aan export, een plus van 14%. In dit alles speelt de provincie Tucumán een sleutelrol. Het gebied blijft het citruscentrum van Argentinië en is internationaal één van de belangrijkste spelers in de citroenexport.
Ook andere citrusproducten lieten mooie cijfers zien: sinaasappelsap met $32 miljoen (+97%) en verse sinaasappelen met $24 miljoen (+64%). Op wereldschaal staat Argentinië nu op plek 15 in de sinaasappelteelt, en op plek 18 voor mandarijnen.
Een ander opvallend exportproduct zijn de essentiële citrusoliën, die per ton zeer waardevol zijn. Deze worden vooral gebruikt in de voedings- en cosmetica-industrie: citroenolie (verkocht tegen gemiddeld $23.320 per ton), sinaasappelolie ($15.630 per ton) en olie van andere citrusvruchten ($26.857 per ton).
Volgens SAGyP zijn de goede resultaten te danken aan de samenwerking tussen telers, verwerkers en exporteurs, ondersteund door gericht overheidsbeleid. Belangrijke maatregelen waren onder andere de openstelling van nieuwe markten (Ecuador en Chili), minder papierwerk (afschaffing van oogstvergunningen), lagere invoerrechten voor machines en teeltbenodigdheden, en de digitalisering van registraties voor verwerkingsbedrijven.
Bron: dataportuaria.ar