Sanifruit richt zich al 37 jaar actief op het ontwikkelen van natuurlijke oplossingen die de houdbaarheid van groenten en fruit verlengen. "We hebben met harde cijfers aangetoond hoeveel kilo's verspild voedsel we per oogst kunnen voorkomen", vertelt CEO Javier Biel van dit Spaanse bedrijf. "Voor elke klant maken we een voorstel op maat, gebaseerd op wetenschappelijke studies en praktijkervaringen van onze bestaande klanten."
De producten van Sanifruit helpen niet alleen om groenten en fruit langer vers te houden, maar ook om het aantal klachten van afnemers in het buitenland te verlagen. Dit voorkomt voedselverlies en biedt extra waarde voor exporteurs.
Volgens verkoopmanager Alejandro Gil liep de sector achter als het ging om residuvrije nabehandeling van paprika's en tomaten, zowel voor gangbare als biologische producten. Daarom ontwikkelde Sanifruit twee natuurlijke alternatieven: SaniTomato en SaniPepper. "Beide producten zijn gemaakt van plantenextracten en hebben als doel voedselverspilling te verminderen. Ze zorgen ervoor dat tomaten en paprika's langer vers blijven, beter van kwaliteit zijn en gezonder op de markt komen, wat niet alleen de supermarkt, maar ook de consument waardeert."
In mei organiseerde Sanifruit een post-harvestevent bij telersvereniging Coexphal in Almería, speciaal voor exporteurs van groenten. Sandra Mañas, innovatietechnicus en specialist in nabehandeling van paprika en tomaat, legde uit hoe schimmels, bacteriën en fysiologische problemen tomaten kunnen aantasten. Sanifruit werkt aan oplossingen om rot, uitdroging en barsten te voorkomen.
Daarbij adviseert Mañas om al in de teeltfase SilCover te gebruiken, een bioactieve stimulator op basis van orthokiezelzuur die beschermend werkt. Voor de fase na de oogst beveelt ze SaniTomato aan, dat de tomaat beschermt tegen bederf en uitdroging, en de kwaliteit van de vrucht en de tak op peil houdt. "Zonder een goede voorbereiding tijdens de teelt, kun je geen succesvolle nabehandeling verwachten", aldus Mañas.
© Sanifruit
© Sanifruit
© Sanifruit
Tijdens dezelfde sessie gaven Rebeca Ramos en Laura Hidalgo van het Technologie Departement van Tecnova uitleg over het juiste verwerkingsproces van paprika's voor een succesvolle nabehandeling.
© Sanifruit
© Sanifruit
Tijdens dezelfde bijeenkomst presenteerden Rebeca Ramos en Laura Hidalgo van onderzoekscentrum Tecnova hun resultaten rond paprika's. Bij hun testen met rode en gele paprika bleek dat het gebruik van SaniPepper na desinfectie en spoelen leidde tot bijna 50% minder infecties met de schimmel Botrytis, en een afname van ruim 45% bij de bacterie Erwinia. De ideale aanpak, zeggen ze, is: goed wassen, gecontroleerd desinfecteren, en daarna behandelen met SaniPepper.
Tot slot biedt Sanifruit via haar naoogstprogramma een compleet dienstenpakket voor exporteurs. Dit rust op drie pijlers: SaniNature, SaniSystem en SaniService.
Voor meer informatie:
Sanifruit
[email protected]
www.sanifruit.com