Tholen - Op het teeltbedrijf van David Hermans is het biologische hardfruitseizoen inmiddels volop van start gegaan. Het bedrijf, dat ook bio aardbeien en -kersen teelt, is voornamelijk gespecialiseerd in hardfruit en inmiddels bezig met de pluk van de laatste variëteiten. "Ik denk dat we nog een weekje bezig zijn met de pluk van de Natyra, waarna we nog wat industriefruit plukken. En dan zit het plukseizoen er weer op", zo vertelt David Hermans van het gelijknamige teeltbedrijf.
© David Hermans
Jonagold en Conference
Nog niet veel beweging op bio appelmarkt
Kijkend naar het komende seizoen is de teler, die alles via BelOrta vermarkt, toch gematigd positief. "De Conference peren vielen dit jaar wat tegen, maar de appelen doen het goed. De peren zijn ondertussen allemaal verkocht. Die exporteren we grotendeels. Appelen blijven vaker op de binnenlandse markt, wat betekent dat we de verkoop meer moeten spreiden en op langere termijn plannen. Die zitten nu in de koelcel voor bewaring. Hopelijk raken ze goed verkocht, al is er nog niet veel beweging op de markt. Kwalitatief is alles wel goed, al blijft de maatvoering een uitdaging. De Golden waren te klein, de Jonagold wat te groot. Perfectie bestaat nu eenmaal niet."
© David Hermans
Jonagold
Controle over aan de natuur
Het fruitbedrijf uit Herk-de-Stad heeft pas recent de omschakeling ingezet naar biologisch. Sinds 2022 telen ze officieel biologisch op zo'n 17 hectare, waarbij een groot deel van de grond aangewezen werd voor het biologische hardfruit. "Zo zijn we ook begonnen met het biologische hardfruit, maar omdat we al ervaring hadden met conventionele aardbeien, zijn we hier uiteindelijk ook mee aan de slag gegaan in de biologische teelt. Van oorsprong zijn we een conventioneel bedrijf met conventionele rassen", vertelt hij. "Maar de interesse in biologisch telen was er al langer. Vooral het werken met nuttige insecten sprak me aan. We proberen die steeds meer in te zetten om plagen te bestrijden. Uiteindelijk vond ik het moeilijk om met gangbare teelt commercieel rendabel te blijven. Omdat er ruimte kwam binnen de bioteelt, heb ik de stap gezet."
© David Hermans
Conference
Toch was dat niet zonder spanning. "Het is een risico, want je geeft een deel van de controle over aan de natuur. Je moet erop vertrouwen dat het ecosysteem zichzelf in evenwicht houdt. Dat eerste jaar was best beangstigend, vooral wanneer je plagen krijgt waar je weinig aan kunt doen. Gelukkig heeft de natuur zich hersteld, maar dat duurde wel even." Van spijt is echter zeker geen sprake: "Nee, helemaal niet. Integendeel, ik ben blij met de keuze."
Belang van resistente rassen
Momenteel teelt David, die overigens naast een passie voor de teelt geen onverdienstelijke carrière heeft gehad in het wielrennen, Conference peren, Jonagold, Golden Reinders en Natyra appels. Bovendien is hij actief aan het kijken naar de omschakeling naar meer resistente variëteiten, maar dat verloopt geleidelijk. "We bekijken het stap voor stap. In de toekomst willen we vooral resistente rassen aanplanten. Nieuwe aanplant zal sowieso resistent moeten zijn, zeker omdat het gebruik van middelen, zoals koper, steeds meer onder druk staat. We zoeken dus bewust naar minder schurftgevoelige rassen. Dat wordt steeds belangrijker, zeker in de biologische teelt."
© David Hermans
Natyra
Over Natyra is hij positief. "Dat is een resistent ras, en we zijn die nu aan het plukken. Het is een wat kleiner ras, maar vorig jaar zagen we duidelijk de voordelen: waar de Jonagold veel schurft had, bleef Natyra mooi groen en gezond. Dat is fijn om te zien." Voor de komende jaren wil hij verder inzetten op resistente variëteiten. "We kijken nu onder andere naar GoodnessMe. Dat soort variëteiten zijn echt de toekomst. Gelukkig wordt er ook veel onderzoek gedaan naar nieuwe rassen, zowel voor biologisch als gangbaar. Iedereen heeft er belang bij om minder te hoeven spuiten. Het klimaat brengt nu eenmaal steeds extremere uitdagingen met zich mee. Het ene jaar is extreem nat, het andere juist droog of heet. De balans verdwijnt. Daarom zijn sterke, resistente variëteiten belangrijker dan ooit. We moeten rassen telen die met zulke omstandigheden om kunnen gaan."
© David Hermans
Golden Reinders
Voor meer informatie:
David Hermans
Fruitbedrijf Hermans
Nieuwmolenstraat 4
3540 Herk-de-Stad, België
Tel.: +32 13 55 41 04