Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Suriname special - deel 2: Typisch Surinaamse groenten en fruit

Fotoreportage bij de twee enige supermarktketens in Paramaribo

Aan groente- en fruitsoorten geen gebrek in Suriname. Dat komt niet alleen door de ruime teeltopties die het tropische klimaat biedt, maar ook door de geschiedenis van het land, met name de gebeurtenissen in de tweede helft van de 19de eeuw. Naast culinaire invloeden van de inheems-Surinaamse bevolking, Afrikaanse slaven (de Creoolse keuken) en de Nederlandse kolonisator werden toen ook Aziatische groenten de Surinaamse keuken binnengebracht. In deze tweede aflevering passeren enkele typisch Surinaamse groenten en fruit de revue, ingrediënten van populaire gerechten als pom, roti, moksi alesi en saoto soep.

Klik hier om de agf-afdeling van de supermarkten Tulip en Choi's te bekijken

© Pieter Boekhout | AGF.nlIn veel landen is water is probleem. In Suriname is dat geen enkele issue.

Maar eerst een korte geschiedenisles. Want hoe komt het dat Javaanse gerechten als nasi goreng en bami goreng ook hun Surinaamse versie hebben? Na de afschaffing van de slavernij in 1863 moesten voormalige slaafgemaakten nog tien jaar verplicht op plantages werken. Toen deze verplichting in 1873 eindigde, verlieten velen de plantages. Omdat arbeidskrachten nodig bleven, werden eerst Chinezen en vanaf 1873 Hindoestanen uit Brits-Indië en vanaf 1890 Javanen uit Nederlands-Indië als contractarbeiders aangetrokken. Na vijf jaar mochten zij terugkeren, maar velen bleven en kregen landbouwgrond van de overheid. Zo vestigden veel Chinezen, Hindoestanen en Javanen zich permanent in Suriname en werden Aziatische gewassen, zoals rijst, geïntroduceerd.

© Pieter Boekhout | AGF.nlEmmer Madame Jeanette pepers voor €2,20 aangeboden op stand aan de weg

In de familie van de tomaatachtigen vind je op Suriname, net zoals in de rest van de wereld, tomaten, paprika's, pepers (bekend is de Madame Jeanette peper), aardappelen, maar ook "boulanger". Al is dit eigenlijk gewoon een andere naam voor wat elders bekendstaat als aubergine... Verwant aan de aubergine is de van Oost-Afrika afkomstige en licht bittere antroewa.

© Pieter Boekhout | AGF.nlChoi's supermarkt in Paramaribo

© Pieter Boekhout | AGF.nlHollandse paprika bij Choi's

Niet enkel augurk en komkommer bevolken in Suriname de familie van de komkommerachtigen, ook sopropo of bittermeloen, een uit Azië en Afrika afkomstige vrucht met wratachtige schil die groen wordt geoogst en gekookt wordt geconsumeerd, maakt er deel van uit. Eveneens een vruchtgroente is de pittige okra, een van oorsprong Afrikaanse groente die wat lijkt op een groene peper, maar van een heel andere familie is.

© Pieter Boekhout | AGF.nl
Boulanger (Surinaamse aubergine), Afrikaanse aubergine, komkommer en sopropo

Koolsoorten omvatten niet enkel sluitkool en bloemkool, maar ook meerdere Chinese varianten zoals amsoi, kailan, kaisoi en paksoi. Naast sperziebonen wordt in Suriname ook een peulgewas geteeld dat tot 1 meter lang kan worden: kousenband. Deze groente komt oorspronkelijk uit Oost-Azië en is iets zoeter en pittiger dan sperziebonen.

© Pieter Boekhout | AGF.nlKouseband in supermarkt Tulip voor 33 Srd (€0,75)

Verreweg het belangrijkste landbouwproduct voor oorspronkelijke Surinamers was het knolgewas cassave. Met het meel worden nog steeds platte broden gebakken. Ook tot de knolgewassen behoort pomtayer, een kruidachtige, vaste plant waarvan zowel de wortelknollen als de bladeren worden gegeten. Het is de basis voor de ovenschotel pom.

© Pieter Boekhout | AGF.nlNederlandse en Amerikaanse tomaten bij Tulip

Bij de bladgroenten verdienen fijne en grove klaroen een vermelding, waarvan de donkergroene blaadjes met hun nootachtige toets onder meer soepen en stoofpotten op smaak brengen, alsook bitawiri of bitterblad, een van de mogelijke ingrediënten in het gerecht moksi alesi.

© Pieter Boekhout | AGF.nlKleinfruit van Fruitmasters bij Choi's

In de fruitafdeling stippen we bacoven (bananen) en lemmetjes (limes) aan, alsook manja's (mango's), markoesa's (afgeleid van maracuyá, het Spaanse woord voor passiefruit), acerola's (in Suriname kers genoemd), papaja's en guaves. Stuk voor stuk (sub)tropische fruitsoorten.

Klik hier om de agf-afdeling van de supermarkten Tulip en Choi's te bekijken

© Pieter Boekhout | AGF.nlAardappelen van Quik en Schaap Holland...

© Pieter Boekhout | AGF.nl...en uien van Van den Berge

In deze special verschenen:
1. Suriname biedt veel mogelijkheden: volop water, grond, zon
2. Fotoreportage bij de twee enige supermarktketens in Paramaribo
3. "Het aanbod acerola kan de Europese vraag niet bijhouden"
4. "Vanuit Nederland zal er altijd vraag zijn naar Surinaamse groenten en fruit"
5. Import in tropisch Suriname vervangen door lokale sla, paprika's en tomaten uit de kas
6. Export Surinaamse bananen naar Europa komt weer in het vizier
7. Nederlandse fruitimporteur start grote avocadoplantage in Suriname
8. Van kassendroom tot kennisnood: Surinaamse telers zoeken een uitweg uit de onzekerheid
9. Suriname investeert in kleinschalige passiefruitteelt voor export
10. Grotere vraag dan aanbod leidt tot modern slateeltproject

Wil je meer weten over teelt en handel in Suriname, contacteer Anilkumar Padarath van de Kamer van Koophandel en Fabrieken: [email protected]

Gerelateerde artikelen → Zie meer