Tholen - Sinds een tweetal weken is het nieuwe vollegrondswitloofseizoen weer begonnen in België. Ondanks dat er tegenwoordig jaarrond witloof beschikbaar is uit hydroteelt, wordt er in België nog altijd reikhalzend uitgekeken naar het moment dat dit seizoensproduct bij uitstek weer in de schappen ligt. "De vraag trekt al goed aan, maar het aanbod is nog beperkt", zo vertelt Herman Lion van Lathouwers en Co, dat de witloof onder meer aanbiedt onder haar eigen merk Deli D'or.
© Lathouwers
De groothandel uit het Vlaamse Wolvertem ziet vanaf oktober sowieso weer een toename in vraag naar witloof. "In de zomer is het vrij rustig geweest", legt Herman uit. "Dan merk je altijd dat de mensen wat meer voor salades en zomergroenten gaan. Een witloofblaadje tussen die salade, wat heel lekker kan zijn, is dan toch nog altijd niet evident voor iedereen. Nu zie je dat het allemaal weer wat op gang komt. De temperatuur daalt en dat is gunstig voor zowel hydro-, als vollegrondswitloof, omdat de daarmee gepaard gaande vraag de prijzen wat omhoog stuwt."
"Toch zijn de hydrowitloofprijzen momenteel redelijk stabiel voor de tijd van het jaar. We hebben jaren gehad dat we constant met pieken en dalen moesten werken, maar momenteel is het eigenlijk heel gemiddeld. De prijzen voor vollegrond zijn altijd wel wat hoger, maar men is bereid dit neer te leggen voor een echt ambachtsproduct. Ambacht moet betaald worden, anders verdwijnt het."
© Lathouwers
Het is dus echter wel nog even wachten op de grotere volumes vollegrondswitloof. "Rond de derde week van oktober verwachten wij meer volume binnen te krijgen van onze telers. De officiële opening van het nieuwe seizoen is op 19 oktober in Steenokkerzeel. Dat is traditiegetrouw het moment dat er meer op de markt zal komen. Vervolgens loopt het doorgaans door tot april/mei. Al stoppen sommige telers wat eerder, afhankelijk van hun voorraad. Voor nu gaat het goed. De retailers zijn ook begonnen met de eerste volumes en de vraag trekt dus langzaam maar zeker al aan."
Net als in vele sectoren blijft daarentegen opvolging voor veel gespecialiseerde teeltbedrijven een uitdaging. "We zien dat het aantal telers waar wij mee werken wel stabiel blijft, maar er komen vrijwel geen nieuwe telers bij. De teelt van vollegrondswitloof is een puur ambacht. Het is hard werken, maar de telers worden elk jaar een beetje ouder. Het enthousiasmeren van jongeren om het vak te leren blijkt een uitdaging. Er zijn wel initiatieven, maar we zien nog weinig verandering." Elk jaar volgt dan weer de vraag of er vrees is voor de toekomst van de vollegrondswitloof, maar volgens Herman is hier geen sprake van. "Zo lang er vanuit de Belgische consument vraag blijft, verdwijnt de teelt nooit. Ook als de prijs wat hoger is. Het is een kwestie van ambacht en de kwaliteit. Het kost meer, maar dat blijft mensen aanspreken."
© Lathouwers
Voor meer informatie:
Herman Lion
Lathouwers en Co![]()
Veilinglaan 39
1861 Wolvertem (Meise), België
Tel.: +32 (0)52 39 79 00
[email protected]
www.lathouwers.net