Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Georgische amandel- en walnootoogst stabiel met hogere prijzen

De Georgische oogst van amandelen en walnoten in 2025 zal naar verwachting vergelijkbaar zijn met die van vorig jaar, met slechts kleine variaties, volgens de vereniging van amandel- en walnoottelers.

Vertegenwoordiger Levan Kvariani zei dat de amandeloogst tot 3.500 ton zou kunnen reiken, hoewel de meeste telers een iets lagere opbrengst verwachten door de zware regenval in september. In 2024 produceerde Georgië ongeveer 3.000 ton amandelen in de dop.

De oogstvooruitzichten voor walnoten zijn stabieler. Vorig jaar bedroeg de oogst ongeveer 3.500 ton, en dit jaar wordt een stijging tot ongeveer 4.000 ton verwacht. Ondanks deze toename blijven zowel amandelen als walnoten voornamelijk bestemd voor de binnenlandse consumptie. In 2024 zou 90-95 procent van de verkoop binnen Georgië plaatsvinden, met slechts een minimale export naar de EU, Rusland en India.

Kvariani benadrukte ook de stijgende prijzen, vooral voor amandelen. De prijs van ongepelde amandelen is gestegen van €1,02 per kilo in 2024 naar €1,19 dit jaar. Na verwerking tot pitten stijgen de prijzen verder. De groothandelsprijzen voor amandelen, die in 2024 17-18 Georgische lari (€5,46 - €5,80) bedroegen, zullen nu naar verwachting 19-20 lari (€6,10 - €6,44) zijn.

"Zowel de walnoten als de amandelen zullen voornamelijk op de lokale markt van Georgië blijven, maar consumenten moeten rekening houden met iets hogere prijzen, vooral voor amandelen," aldus Kvariani.

Bron: Business Media

Gerelateerde artikelen → Zie meer