De eerste 1.000 dagen van het leven – van bevruchting tot ongeveer twee jaar – zijn cruciaal voor de ontwikkeling van een kind. Dat geldt niet alleen voor de fysieke groei en hersenontwikkeling, maar ook voor de vorming van smaakvoorkeuren. Uit onderzoek blijkt dat baby's al vóór de geboorte kennismaken met smaken via het vruchtwater, meldt Kokkerelli.
Vanaf zo'n 24 weken zwangerschap is het smaakvermogen van de foetus voldoende ontwikkeld om smaken waar te nemen. Wat de moeder eet, beïnvloedt de samenstelling van het vruchtwater. Zo kunnen aroma's van onder meer knoflook, wortel en anijs via het vruchtwater worden geproefd.
Onderzoeken laten zien dat dit effect meetbaar is. Baby's van moeders die in de laatste maand van de zwangerschap regelmatig knoflook aten, vonden die geur na de geboorte minder vies. Ook reageerden baby's van moeders die wortelsap dronken later positiever op wortelsmaak in voeding.
Met behulp van 4D-echo's toonden Engelse onderzoekers in 2022 zelfs aan dat foetussen gezichtsuitdrukkingen vertonen bij bepaalde smaken. Zo lieten baby's vaker een 'lachend' gezichtje zien na blootstelling aan wortelextract, terwijl boerenkoolextract eerder een grimas veroorzaakte.
© Ustun et al. (2022)
Volgens de onderzoekers kan een gevarieerd dieet tijdens de zwangerschap bijdragen aan een bredere smaakacceptatie op latere leeftijd. Daarmee legt de moeder al vóór de geboorte een basis voor gezonde eetgewoonten.
Bron: Kokkerelli