Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Grillig seizoen en grote risico's voor Italiaanse druiven

Het druivenseizoen draait op volle toeren in de Zuid-Italiaanse regio Apulië. Het teeltbedrijf Grappolo Rosso, onder leiding van Asia Grilli, komt dit jaar met een breed en kwalitatief assortiment op de markt. Toch was het seizoen allesbehalve eenvoudig. De start verliep onregelmatig: niet alle druiven rijpten tegelijk. Daarna volgde een maand augustus waarin de vraag inzakte.

© GRAPPOLO ROSSO
Asia Grilli

"Veel consumenten in Noord-Europa waren toen met vakantie", vertelt Grilli. "Daardoor liep de afzet terug, terwijl het aanbod juist piekte. Dat dwong ons tot een prijsdaling ten opzichte van vorig jaar. Gelukkig hielpen de omstandigheden in het veld mee. Koele nachten en weinig ziektes zorgden voor een gezonde en mooi ogende oogst, wat cruciaal is in een markt waar de concurrentie hevig is."

Spanje kwam dit jaar sterker uit de hoek dan in 2024, met een ruim aanbod. Turkije had daarentegen last van slecht weer, waardoor de export uit dat land beperkt bleef. "In de loop van de herfst loopt het Spaanse seizoen op zijn eind", legt Grilli uit. "Dan komt er ruimte voor Italië, dat kan rekenen op een langer oogstseizoen en rassen die internationaal gewaardeerd worden."

© GRAPPOLO ROSSO

Grappolo Rosso oogst witte, rode en zwarte druiven, zowel met als zonder pit. In het pitloze witte segment voeren Kelly en Autumn King de boventoon. Bij de rode pitloze druiven springen Crimson, Allison en Scarlett Royal eruit. Daarnaast blijft de klassieke druif met pit belangrijk, met rassen als Italia, Red Globe, Black Pearl en Pizzutella, vooral bestemd voor de binnenlandse markt.

"In tijden van overvloed let de consument nog meer op uitstraling en smaak", benadrukt Grilli. "Wat er het beste uitziet, wordt gekozen." Het bedrijf is onlangs ook gecertificeerd voor de afzet van de Italia druif met BGA-keurmerk.

© GRAPPOLO ROSSO

Grilli waarschuwt voor een groeiend probleem: oplichting. De afgelopen maanden probeerden partijen zich voor te doen als betrouwbare bedrijven, om zo goederen te ontvangen zonder te betalen. "De waarschuwingssignalen zijn er," zegt Grilli. "Vage bestellingen, leveradressen die niet overeenkomen met de officiële locaties, of ontbrekende documenten. Alleen controleren of een bedrijf verzekerd is, is niet genoeg. Je moet extra voorzichtig zijn, navraag doen, en informatie delen met collega's in de sector. Liever een extra check dan achteraf met schade zitten."

© GRAPPOLO ROSSO

Grappolo Rosso is aanwezig op de Fruit Attraction op stand 4E05.

Voor meer informatie:
Asia Grilli
Tel: +39 348 3893746
Az. Agr. Grappolo Rosso Soc. Agr. a R. L.
Via Contrada Scarciulli, 16
70017 Putignano (BA) – Italië
[email protected]
www.grappolorosso.com

Gerelateerde artikelen → Zie meer