Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Yannis Mantzaris, Griekenland

"Het beste uienseizoen dat ik me kan herinneren"

"Het afgelopen uienseizoen was het beste dat ik ooit heb meegemaakt," vertelt Yannis, een ervaren uienhandelaar en mede-eigenaar van Agrodiktyo, een teelt- en verpakkingsbedrijf in Thebe, Griekenland. "Van halverwege juli tot de eerste week van september lagen de EXW-prijzen rond 0,40 euro per kilo, waarbij lichtgele uien iets meer opbrachten. Een dergelijke prijstrend hebben we nog nooit eerder meegemaakt, en zelfs gezien de omstandigheden hadden we dit niet voorzien. In de belangrijkste Griekse teeltregio Thebe leverde de nazomeroogst wel 50-60 ton per hectare op. Slechts een klein aantal teeltbedrijven behaalde lagere opbrengsten, maar zelfs die waren nog altijd rond de 40 ton. We ontvangen uien in alle maten."

© Agrodiktyo

Agrodiktyo verhandelt jaarlijks tussen de 10.000 en 12.000 ton uien, zowel uit eigen teelt als van partnerbedrijven. "Onze producten vinden hun weg zowel naar buitenlandse markten als binnenlandse, waar we leveren aan retailers, groothandels en de horeca. De binnenlandse vraag is tot nu toe erg sterk, geholpen door het toeristenseizoen. Daarnaast kopen Griekse supermarktketens, die hun aankopen baseren op een zorgvuldig evenwicht tussen vraag en aanbod, tegen goede prijzen in. Buitenlandse supermarkten hebben leveringsschema's opgesteld, maar de onderhandelingen met hen beginnen pas op 15 september. Op dit moment bestaan onze exportpartijen vrijwel alleen uit rode uien, hoewel we in juli meer volumes hadden," aldus Mantzaris.

© Agrodiktyo

"Het merendeel van de Griekse oogst bestaat uit rode uien. Ondanks de snelle afzet kunnen we aanzienlijke hoeveelheden opslaan. We bevinden ons op het hoogtepunt van deze opslagfase, die tot 20 september duurt. Dankzij de uitstekende kwaliteit van de oogst kunnen we de uien zelfs tot maart bewaren."

© Agrodiktyo

In de volgende fase van het seizoen verwacht de handelaar uit Thebe toenemende concurrentie. "We kunnen deze positieve marktontwikkeling toeschrijven aan de latere oogsten in andere Griekse regio's. Regio's zoals Larissa, Kozani en Evros zijn laat met oogsten, maar normaal gesproken komen zij halverwege augustus op de markt. Dit keer was dat pas in september, waardoor hun invloed nu pas merkbaar zal worden," besluit Mantzaris.

Voor meer informatie:
Yannis Mantzaris
Agrodiktyo
Tel: +30 6944 166 522
[email protected]

Gerelateerde artikelen → Zie meer