Tholen - "We hebben een geweldig suikermaïsjaar gehad", vertelt Giel Hermans. "We zijn dit seizoen vroeg gestart en ook best op tijd klaar. De laatste 10 hectare gaan er deze en begin volgende week af, dus we hebben nog twee weken Nederlandse mais en maken dan de overgang naar de Spaanse mais."
© Hermans Suikermais
"We hebben best een lange, goede zomer gehad en dat is ideaal voor de maisconsumptie. Tegelijkertijd zagen we in markten als Scandinavië en Zwitserland tekorten, dus daar hebben we best leuk gaten kunnen vullen, wat ook weer voor stabiliteit zorgde op de binnenlandse markt", vertelt Giel. "Een mooie opsteker was dat er verschillende retailers waren die meerdere keren de suikermaïs in de actie hebben gehad. Ook retailers als de Lidl hebben dit jaar voor het eerst volop de mais gepromoot, dus dat ziet er voor de komende jaren ook weer goed uit."
Hermans Suikermais heeft inmiddels al haar certificaten weer behaald, maar de Limburgse teler besloot te stoppen met het PlanetProof-keurmerk. "Dit keurmerk vergt voor ons een investering van 12.500 euro, terwijl het niets extra's opbrengt. Als er geen meerprijs wordt betaald, dan houdt het voor ons op. Inmiddels is er een hele discussie gaande, dus ik verwacht dat er meer telers gaan volgen, maar wij hebben de handdoek al in de ring gegooid."
© Izak Heijboer | AGF.nl
Deze week is Giel aanwezig op de Fruit Attraction in Madrid. "Ideaal om onze Spaanse teeltpartners weer te spreken. De teelt in Spanje staat er mooi bij en vanaf 15 oktober verwachten we onze klanten weer van Spaanse mais te voorzien. Zo hebben we een jaarrond programma om onze klanten altijd van suikermaïs te voorzien."
Voor meer informatie:
Giel Hermans
Hermans Suikermaïs
Donk 1a
5995 PL Kessel
Tel.: +31 (0)6 5475 7764
[email protected]
www.mielies.nl