De Friese chocolatier Jeroen Siemonsma uit Hitzum heeft een bijzondere lekkernij ontwikkeld: bonbons met stukjes zoetzure augurk. De creatie trok de aandacht van niemand minder dan Oos Kesbeke, de bekende "Augurkenkoning" uit Amsterdam. Na een proefsessie was Kesbeke direct overtuigd en bestelde hij twintig doosjes, meldt Omrop Fryslân. De bonbons worden inmiddels verkocht via Kesbeke, maar ook bakkers en restaurants in Harlingen nemen de aparte chocolaatjes af.
Siemonsma, voormalig souschef en nu werkzaam in het brandbeveiligingsbedrijf van zijn vader, maakt de augurkenbonbons één dag per week. Het idee ontstond na een bezoek aan een chocoladebeurs in Parijs. Na enkele mislukte experimenten met zure augurken vond hij de juiste balans door zoetzure augurken en yuzu te gebruiken. Naast de augurkenvariant levert hij Kesbeke inmiddels ook bonbons met mango en piccalilly. Zo staat de Hitzumer alsnog weer met plezier in de keuken, al is het maar één dag per week.
Bron: Omrop Fryslân