Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Goede kakikwaliteit door minder trips, cotonet en witte vlieg"

Het nieuwe kakiseizoen is in de regio Valencia voorzichtig van start gegaan. Volgens Fernando Martí van het teelt- en handelsbedrijf Morondo is de stemming gematigd optimistisch. "De oogst ligt in lijn met voorgaande jaren. We hebben wel wat schade gehad door hagelbuien begin september. En zolang het stormseizoen niet voorbij is, blijft het spannend."

© Morondo

September begon uitzonderlijk warm. Daardoor kwam de kleurontwikkeling van het fruit trager op gang en is de oogst ongeveer een week later dan normaal begonnen. "We verwachten deze week met stabiele volumes van start te gaan."

"Een lichtpuntje is de lage druk van plagen zoals trips, cotonet en witte vlieg. Daardoor is de kwaliteit dit jaar hoog, vooral bij de middelgrote maten die dit seizoen domineren."

© Morondo

Wat dit seizoen opvalt, is de hoge prijs op het hout. Volgens Martí is het zelfs "de duurste start ooit". De oorzaak ligt bij stijgende teeltkosten, waaronder arbeid. "Om alle schakels in de keten rendabel te houden, moeten we de juiste prijs hanteren. Anders komt de toekomst van de kakiteelt in gevaar."

Toch is er ook goed nieuws: consumenten zoeken in de herfst steeds vaker een alternatief voor steenfruit, en kaki's vullen die plek perfect in. "Zowel Europese als overzeese supermarkten tonen al veel interesse in Spaanse kaki's", aldus Martí. "Bovendien helpt het dat er dit jaar minder vroeg citrus op de markt is, wat de vraag naar kaki's in deze eerste fase van het seizoen ten goede komt."

© Morondo

Morondo is al meer dan 30 jaar actief in de kakisector en blijft inzetten op vernieuwing. Zo is er dit jaar een geavanceerde optische sorteermachine in gebruik genomen. "Professionalisering is essentieel als je wilt groeien en concurrerend wilt blijven", legt Martí uit. "Dankzij deze nieuwe technologie kunnen we efficiënter werken en betere resultaten behalen, zowel voor klanten als voor onze telers."

Kookwedstrijd keert terug
Kaki is niet alleen lekker als vers fruit. Het leent zich ook perfect voor salades, desserts en zelfs rijstgerechten. Dat wordt opnieuw duidelijk tijdens het Gastronomisch Kaki-concours, dat na een jaar afwezigheid – vanwege de DANA – op 8 november terugkeert.

"We willen met deze wedstrijd laten zien dat kaki veelzijdig is en veel meer kan zijn dan alleen een tussendoortje", vertelt Martí. Deelnemers kunnen zich inschrijven tot een week voor het evenement en kunnen de kaki's voor hun recepten rechtstreeks bij Morondo ophalen.

Morondo is ook dit jaar weer aanwezig op de Fruit Attraction in Madrid, op de gezamenlijke stand van de Asociación Española del Kaki (stand 3C14).

Voor meer informatie:
Morondo
Sector Industrial I-1 PM 2-3
46814 La Granja de la Costera (Valencia) – Spanje
[email protected]
www.morondo.es

Gerelateerde artikelen → Zie meer