Tussen juli en half augustus was er in Italië een duidelijk tekort aan perziken en nectarines: de vraag was veel groter dan het aanbod. Maar vanaf half augustus sloeg de situatie ineens om. "Net als vorig jaar zorgde een overvloed aan fruit voor een duidelijke kentering in de handelsdynamiek", vertellen Giovanni en Serena Scavo, die verantwoordelijk zijn voor de commerciële activiteiten van coöperatie Il Girasole.
© Il Girasole soc. coop.
"De plotselinge toename van volumes, vooral vanuit Sicilië, leidde tot een flinke verschuiving in het aanbod", legt Giovanni uit. "Siciliaanse perziken kwamen massaal en vroeg op de markt, en vielen samen met de oogst in Apulië en Emilia-Romagna, die ook al groter uitviel dan verwacht."
Dit dwong supermarkten en inkopers om hun bestellingen te verdelen over meerdere herkomstgebieden, wat zorgde voor een overvolle markt.
© Il Girasole soc. coop.
De oorzaak was het warme weer op Sicilië, dat de oogst van de latere rassen met 8 à 10 dagen naar voren schoof. "Zo ontstond er in september een chaotische piek in het aanbod. Gelukkig bleef de kwaliteit van het fruit goed: het was vers van de boom en had nauwelijks tijd in koelcellen doorgebracht. Ook de warme nazomer in Italië hielp mee om de consumptie op peil te houden."
© Il Girasole soc. coop.
Naast steenfruit richt Il Girasole zich ook op de Coscia peer, een klein, sappig ras met een verfijnde smaak. Deze peren groeien onder andere rond Bronte en Maniace bij de Etna en worden steeds populairder, vooral als ze op het juiste moment worden gegeten.
Het is een oude perensoort die na een stille periode in de jaren '90 weer terrein wint. De Coscia is kleiner van formaat dan veel andere rassen, maar dat doet niets af aan de kwaliteit. Ze zijn beschikbaar onder het merk van de coöperatie, zowel los als verpakt in trays van 500 gram en 1 kilo.
"We merken dat de vraag naar deze peer stabiel is, en dat consumenten de smaak weten te waarderen", zegt Serena. "We werken met gespecialiseerde telers aan de voet van de Etna en verkopen alleen het fruit van onze aangesloten leden onder ons eigen label. Die sterke band tussen product en herkomst is een belangrijk pluspunt, zeker nu consumenten steeds meer waarde hechten aan lokale producten."
De oogst van late perziken loopt ten einde. Il Girasole biedt nog rassen aan zoals Summerset, Tardiva 2000, Tard Red en Extreme. Bij de nectarines zijn Fairlane, Francesca en Granata de laatste variëteiten van het seizoen.
De perenafzet gaat ondertussen gestaag door, met constante bestellingen en een regelmatige verkoop. De Coscia peer lijkt zich daarmee stevig te nestelen in het assortiment van de Italiaanse consument.
Voor meer informatie:
Il Girasole Soc. Coop.
VIA Francesco Petrarca, 51
95047 Paternò (CT) – Italië
Tel: +39 (0)95 623381
[email protected]
www.ilgirasolearance.com