In de tweede helft van september is in Marokko het granaatappelseizoen weer begonnen. Het loopt tot eind november en de vooruitzichten zijn gunstig. "We verwachten een goed seizoen qua volumes en maten, ondanks de aanhoudende waterproblemen", vertelt Mourad Jabri van Primeur Fraîcheur, dat de granaatappelen verkoopt onder het merk Jabri.
© Primeur Fraîcheur
Exacte oogstcijfers zijn lastig te geven. Dat komt doordat het grootste deel van de teelt in handen is van telers met relatief kleine percelen. Over de kwaliteit bestaat echter weinig twijfel: de eerste oogst is zoet en van hoog niveau.
"Vooral de regio Ouled Abdallah bij Beni Mellal springt eruit. Die heeft een officiële geografische bescherming dankzij het gunstige microklimaat. Dit seizoen haalt het fruit daar al 15 graden Brix, een duidelijk teken van uitstekende smaak."
© Primeur Fraîcheur
"Opvallend is dat zoete granaatappelen vaak een witte schil hebben, die minder aantrekkelijk oogt dan de felrode varianten met meer zuur. Toch gaat de voorkeur van de meeste consumenten uit naar de zoete types, simpelweg omdat ze lekkerder zijn."
Voor meer informatie:
Mourad Jabri
Primeur Fraîcheur
9 Allée Germinal
26320 Saint Marcel les Valence
Tel: +33 6 98 17 32 33 (Frankrijk)
[email protected]
www.primeur-fraicheur.fr