Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Onderzoek: geur beïnvloedt voedselkeuze

Geur kan subtiel beïnvloeden wat mensen eten, blijkt uit recent onderzoek van Xinmeng Yang aan Wageningen University. Volgens Yang kunnen voedselgeuren zelfs onbewust de keuze voor gezondere producten stimuleren.

© Nenitorx | Dreamstime

In vier studies, uitgevoerd zowel in laboratoria als in praktijkomgevingen, werden vragenlijsten, voedselkeuzetests, cognitieve tests, eye-tracking en hersenscans gebruikt om het effect van geuren te onderzoeken. De resultaten laten zien dat geursignalen vooral invloed hebben in de vroege fases van besluitvorming, bijvoorbeeld door de aandacht te sturen, en verschillende hersengebieden activeren die betrokken zijn bij beloning en cognitieve controle.

Hoewel het effect bescheiden en afhankelijk van de context is, bieden de bevindingen waardevolle inzichten voor strategieën die geur kunnen inzetten om gezond eten te stimuleren.

Bron: Wageningen University & Research

Publicatiedatum:

Gerelateerde artikelen → Zie meer