Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kwart meer Spaanse avocado's komend seizoen

Na jaren van droogte kunnen de telers in Málaga eindelijk opgelucht ademhalen. Dankzij de overvloedige regenval het afgelopen jaar hebben subtropische gewassen zoals avocado's en mango's weer ademruimte gekregen.

© Alcoaxarquia

Volgens José Antonio Alconchel, CEO van Grupo Alcoaxarquía, verwacht Spanje het komende seizoen stijging van 20 tot 25% in de avocado-oogst. Die groei is te danken aan zowel het natte weer, een goede bloei als nieuwe aanplanten die dit jaar voor het eerst vruchten dragen.

De oogst begint eind september, in week 40 en 41, met greenskins zoals Bacon en Fuerte. Die maken echter maar een klein deel uit van het Spaanse aanbod. De echte volumes komen pas vanaf 20 november, wanneer de bekende Hass avocado's worden geoogst.

Op dit moment werkt Alcoaxarquía nog met avocado's uit Peru, tot ongeveer week 43-44. Daarna schakelt het bedrijf over op de Spaanse oogst, met mogelijk een aanvulling uit Marokko. Toch was de zomer verre van ideaal, aldus Alconchel: "De prijzen lagen belachelijk laag, maar ook zonder die lage prijzen zou de markt alles hebben opgenomen. De consumptie stijgt al jaren met dubbele cijfers. Een lagere prijs betekent echt niet dat mensen ineens veel meer avocado's gaan eten."

Ook voor mango's ziet het seizoen er beter uit dan vorig jaar, in volume tenminste. "De oogst van het belangrijkste ras, Osteen, is in volle gang. Maar ook hier vallen de prijzen flink tegen. Door het warme weer rijpt de mango sneller dan normaal, waardoor er tegelijk veel fruit op de markt komt. Dat leidt tot onrust bij verkopers en een versnelling van de afzet."

Daarnaast speelde er iets anders mee: "Veel Europese supermarkten namen minder Spaanse mango's af dan verwacht. Soms door gebrekkige planning, soms door een plotselinge aanvoer van Braziliaanse containers die eigenlijk voor de VS bestemd waren. Door gewijzigde Amerikaanse invoerheffingen zijn die alsnog op de Europese markt terechtgekomen."

Op de komende Fruit Attraction in Madrid presenteert Alcoaxarquía ook een nieuw product: Wakango, een smeerbare avocadopasta. "We denken dat dit echt iets nieuws is op de markt", zegt Alconchel. Bezoekers kunnen Wakango proeven op stand 9D12.

Voor meer informatie:
José Antonio Alconchel
Grupo Alcoaxarquía
Tel: +34 607396517 (Spanje)
[email protected]
www.alcoaxarquia.com

Gerelateerde artikelen → Zie meer