Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Sharon Veroone, Micofruit:

"Na dramatisch vorig jaar, nu veelbelovend kaki-seizoen verwacht"

Tholen - Vorig jaar viel het Spaanse kakiseizoen letterlijk en figuurlijk in het water. Ongekend noodweer minimaliseerde de opbrengst destijds, maar dit jaar ziet Sharon Veroone van het Spaanse Micofruit een volledig tegenovergesteld seizoen. "De kwaliteit is uitstekend. Natuurlijk moeten we het seizoen afwachten voordat we conclusies trekken, maar het ziet er veelbelovend uit."

© Micofruit

Het bedrijf uit Valencia wordt inmiddels gerund door de derde generatie. "De eerste generatie startte Micofruit door eigen geteeld fruit lokaal te verkopen op de markt. Zijn zoon besloot vervolgens de vermarkting uit te breiden naar de volledige Spaanse markt, waarna de derde generatie de stap naar internationalisering wilde maken", legt Sharon uit. Micofruit is gespecialiseerd in de teelt en verpakking van kaki's, flespompoenen en steenfruit, waarbij de Rojo Brillante kaki het paradepaardje van het bedrijf blijft.

Toenemende vraag
Voor Micofruit staat het nieuwe seizoen op het punt van beginnen. "Waar sommigen al even zijn begonnen, kiezen wij ervoor om eind september de eerst Rojo Brillante op de markt te brengen. Het fruit is dan optimaal gerijpt. De vooruitzichten zijn ook positief: er is de afgelopen maanden geen extreem weer geweest, al viel er in het voorjaar wel veel regen, maar dat zorgt juist voor een gezonde en krachtige ontwikkeling van de bomen. De volumes zijn gemiddeld, maar de kwaliteit van de kaki is zeer goed."

© Micofruit

Het bedrijf is dan ook positief gestemd over het verloop van het seizoen. Mede door een toenemende vraag. "In de afgelopen jaren is er een constante groei waargenomen in de vraag naar kaki's, wat het optimisme in de sector versterkt en doet vermoeden dat er sprake zal zijn van stijgende prijzen dit seizoen", zo legt Sharon uit. "Deze gunstige context gaat echter ook gepaard met een aanzienlijke stijging van de productiekosten. De uitgaven voor veldwerk en arbeidskrachten zijn met 15 tot 20% gestegen, wat een extra uitdaging vormt voor de producenten om de winstgevendheid te behouden zonder concessies te doen aan de kwaliteit.

Uitbreiding faciliteiten
Deze stijging zien ze voornamelijk in de Europese afzetmarkten. "We leveren onze kaki's in Spanje zelf, maar ook door heel Europa. Daarnaast voeren we ook containers naar de Verenigde Arabische Emiraten en Canada. Zeker de Europese markt groeit enorm. 10 jaar geleden kenden vrij weinig mensen de kaki nog, maar nu heeft het voor velen de voorkeur boven een appel."

© Micofruit

"De toenemende populariteit van de kaki, en met als doel onze groei verder te consolideren, heeft ons er dan ook toe gezet dit jaar onze faciliteiten uit te breiden. Er zijn nieuwe koelcellen toegevoegd om een optimale koelketen te garanderen, en daarnaast is de apparatuur geüpdatet met een kwaliteitsvisiesysteem dat het mogelijk maakt de productiecapaciteit te verhogen en een betere controle van het product te waarborgen. Op deze manier verwachten we in de toekomst mee te kunnen groeien op deze toenemende vraag."

Voor meer informatie:
Sharon Veroone
Micofruit
C/D Fco Climent Pons 4
La Pobla del Duc, Valencia, Spanje
Tel.: +34 650 84 77 45
[email protected]
www.micofruit.es

Gerelateerde artikelen → Zie meer