Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Met irrigatie cactusvijgenoogst van 20 - 25 ton per hectare

"De oogst van de vroege cactusvijgen in Italië, de zogeheten agostano, is dit jaar beter verlopen dan die van de latere variant, de bastardone. Dat komt vooral door het uitzonderlijk warme weer", zegt Vincenzo D'Alessandro, die de leiding heeft over de cactusvijgenteelt bij het Siciliaanse Azienda Rigiulfo dei Fratelli Alessandro. "Normaal worden de eerste bastardoni pas halverwege september geplukt, maar door de hoge temperaturen is het rijpingsproces versneld. Daardoor vielen beide oogstmomenten dit jaar samen. Dat leverde een overschot op, wat de afzet heeft vertraagd."

© Azienda Rigiulfo dei fratelli Alessandro

Het bedrijf ligt in de Siciliaanse provincie Catania, waar het op een areaal van 103 hectare en op een hoogte van 550 meter cactusvijgen, amandelen, olijven, graan en diverse fruitsoorten teelt. Het werkt deels biologisch. Het bedrijf zet het fruit via Opuntia af, de eerste telersorganisatie die gespecialiseerd is in de teelt van cactusvijgen.

© Concetta Di Lunardo | AGF.nl

De cactusvijg is een bijzonder duurzame teelt. De plant doet het goed in droge gebieden en heeft minder water nodig dan veel andere gewassen. Bovendien wordt nagenoeg alles benut: niet alleen de vruchten, maar ook de vlezige stengels, de bloemen en zelfs de schil van de vruchten. De oogst loopt van augustus tot in december, met twee piekmomenten. De eerste oogst (primofiore of agostano) vindt plaats van augustus tot half september en levert zoete, smaakvolle vruchten op. De tweede (bastardone) komt voort uit de traditionele techniek van scozzolatura, waarbij men bewust de eerste bloemen verwijdert om een tweede, latere bloei te stimuleren. Die vruchten zijn vaak groter en van hogere kwaliteit.

© Azienda Rigiulfo dei fratelli Alessandro

"De hitte in september, samen met het gebrek aan regen, heeft het natuurlijke ritme van de planten verstoord", leggen de broers Alessandro uit. "Daardoor vielen de vroege en late oogst dit jaar samen. Het gevolg: te veel product in één keer, terwijl de markt dat tempo niet aankan. We zien hier duidelijk hoe klimaatverandering ook de cactusvijg beïnvloedt. Zelfs deze subtropische plant is gebaat bij een goede waterhuishouding. Daarom richten we ons sterk op een slimme en duurzame irrigatiestrategie."

© Azienda Rigiulfo dei fratelli Alessandro

"De vroege oogst heeft meestal geen extra water nodig. De bastardone daarentegen wel. Met irrigatie kunnen we daar een opbrengst halen van 20 tot 25 ton per hectare. En we beperken ons niet tot verse afzet. Cactusvijgen zijn ook prima te verwerken tot sap, likeur, jam, gelei of ijs. Zelfs de vlezige stengels zijn eetbaar – vers, ingelegd, gekonfijt of verwerkt tot confituur. Omdat we echt alles van de plant gebruiken, werken we aan een nieuw product: een superfood dat duurzaam is en boordevol voedingswaarde zit", voegt Vincenzo Alessandro toe.

Van dinsdag 30 september tot donderdag 2 oktober 2025 is het bedrijf samen met telersorganisatie OPuntia aanwezig op de Fruit Attraction in Madrid. "Voor ons is dat geen doorsnee beurs", zegt Vincenzo. "Het is een plek waar we nieuwe klanten ontmoeten en marktkansen ontdekken. We laten onze producten graag proeven. Een live cooking is daarvoor de perfecte manier."

Voor meer informatie: © Azienda Rigiulfo dei fratelli Alessandro
Azienda Rigiulfo dei fratelli Alessandro
Patrizia Petitto
Viale Luigi Sturzo, 50
95040 San Cono (CT) – Italië
Tel: +39 3394948363
[email protected]
www.instagram.com/azienda_agricola_alessandro

Gerelateerde artikelen → Zie meer