Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Ondanks tekort aan plantgoed toch een volwaardige oogst dankzij goed groeiseizoen"

Oogst van Nederlandse zoete aardappelen op volle stoom

Tholen - Bij biologische Tuinderij De Waog in Neer is de oogst van de zoete aardappelen in volle gang. Eigenaar Joep van de Bool verwacht dit jaar een totale bruto-opbrengst van ruim duizend ton. Dat is een positief vooruitzicht, zeker gezien de eerdere uitdagingen met plantgoed.

© Biologische Tuinderij De Waog

30% minder plantgoed
"Het was dit jaar lastig om genoeg plantgoed te krijgen", vertelt Joep. "In Portugal en Spanje, waar ons plantgoed vandaan komt, waren de weersomstandigheden eerder dit jaar namelijk nogal slecht, waardoor er flinke tekorten ontstonden. Wij moesten het doen met zo'n 30% minder plantgoed. Dat hebben we deels opgelost door ze iets ruimer uit elkaar te planten, in de hoop dat de knollen daardoor groter zullen groeien. Nu de oogst is begonnen gaan we er binnenkort achter komen of dat ook gelukt is!"

Nieuwe variëteiten
De Waog werkt al sinds 2014 met variëteiten uit Louisiana in de Verenigde Staten, die via Portugal in Nederland terechtkomen. Een relatieve nieuwkomer dit jaar is een nieuwe paarsvlezige zoete aardappel. Na een succesvolle kleinschalige proef vorig jaar, heeft Joep dit jaar een iets groter oppervlakte aan deze nieuwe variëteit besteed. "Het ziet er veelbelovend uit", zegt hij. "Eerder waren paarse rassen vaak wat grilliger van vorm en niet altijd even productief. Maar dit nieuwe ras lijkt een forse verbetering."

Lange bewaartijd
Joep heeft ook nog steeds zoete aardappelen uit de oogst van 2024 in de opslag liggen. "We kunnen ze ruim een jaar goed bewaren. Vorig jaar hebben we veel geïnvesteerd in bewaring, en ik denk dat zelfs anderhalf jaar lang bewaren in theorie wel mogelijk is", zegt Joep. Maar zover zal het dit jaar niet komen, verwacht hij. "Momenteel ligt er nog zo'n 10 à 15 ton uit 2024 in de loods en dat is precies genoeg om de aansluiting met de nieuwe oogst te maken. Dit is voor de eerste keer dat we onze klanten jaarrond oranje bataat hebben kunnen leveren!"

Afzet en concurrentie
Het grootste deel van de oogst gaat naar de biologische groothandel in Nederland. "Voor onze klanten is het belangrijk dat ze kunnen zeggen: wij verkopen Nederlandse zoete aardappelen, zonder import uit Egypte of de VS. Lokale teelt betekent minder transportkilometers en dus minder CO₂-uitstoot. Dit past natuurlijk perfect in het verwachtingsplaatje van de biologische consument. Daarnaast wassen en sorteren we op afroep, wat natuurlijk de houdbaarheid in het winkelschap ten goede komt."

Concurrentie van andere Nederlandse telers ervaart Joep nauwelijks: "Iedereen heeft zo zijn eigen markt. De echte concurrentie komt uit het buitenland, vooral qua prijs. Daar kunnen wij eerlijk gezegd niet tegenop. Daarom zetten wij in op kwaliteit, houdbaarheid en betrouwbaarheid. En de duurzaamheid van lokale teelt. Dat is waar we het verschil mee maken."

Grootste groei zit in het buitenland
De vraag naar biologische zoete aardappelen in Nederland is nog altijd groeiende, maar volgens Joep is die wel wat aan het afvlakken. "De grootste groei lijkt er nu inmiddels wel uit. We leveren al 90 tot 95% van de natuurvoedingskanalen in Nederland. Dus onze groei zoeken we vooral in het buitenland. Daar zien we de laatste tijd bijvoorbeeld veel tijdelijke klanten die ervoor kiezen om vaste klanten te worden. Dus daar zit nog wel wat groeipotentie."

Op het gebied van innovatie richt Joep op dit moment vooral zijn pijlen op andere kleurpaletten: van wit- en paarsvlezige knollen tot extra zoete oranje variëteiten. Ook wil hij zich vastbijten in de verdere optimalisatie van het sorteer- en wasproces. "Ik hou ervan om te vernieuwen en steeds weer een stap verder te kunnen gaan", zo legt hij uit. "Zoete aardappelen zijn nog steeds een relatief nieuw gewas hier in Nederland en juist dat vernieuwende, dat maakt het zo leuk."

Voor meer informatie:
Joep van de Bool
Biologische Tuinderij De Waog
Tel: 06 46032061
[email protected]
https://dewaog.nl/

Gerelateerde artikelen → Zie meer