De bruine boon en kapucijner verdwijnen steeds vaker van het Nederlandse menu. In Zeeuws-Vlaanderen, het hart van de Nederlandse bonenteelt, zien telers de vraag verschuiven naar exotische soorten zoals rode kidneybonen, witte bonen en zwarte bonen, meldt PZC. Deze varianten winnen terrein, vooral dankzij hun populariteit in plantaardige gerechten en salades.
De PZC sprak met Heidi Vercraeye van verwerkingsbedrijf Termont en Thomaes in Biervliet. Daar worden jaarlijks enorme hoeveelheden bonen gesorteerd en verwerkt. Vercraeye ziet de trend duidelijk verschuiven van bruine bonen en kapucijners naar rode, zwarte en witte bonen.
Innovatieve producten
De verschuiving wordt gevoed door veranderende eetgewoonten, meldt de PZC. Waar bruine bonen steeds minder op tafel komen, zijn curry's en vegetarische gerechten met exotische bonen juist in opmars. Bovendien worden peulvruchten steeds vaker verwerkt in innovatieve producten zoals hybride gehakt of banket.
Bron: PZC