Tholen - Aan de vooravond van de pluk van de nieuwe Goodness Me®-oogst heeft Kris Wouters geïnteresseerde telers de mogelijkheid gegeven om de appel te komen bekijken door middel van een rondleiding en uitleg over de teelt. Verspreid over verschillende dagen worden (buitenlandse) telers, waaronder Belgen, Nederlanders, Duitsers, Oostenrijkers, Fransen, Italianen en Spanjaarden, uitgenodigd om een kijkje te nemen op het bedrijf van de familie Wouters.
Vrijdag 12 september was er een middag voor buitenlandse telers en maandagavond volgde een mogelijkheid voor Belgische geïnteresseerden om te kijken naar de 'appel 2.0', zoals ze het zelf noemen. "We zien dat er veel interesse is", zo vertelt de teler/handelaar uit het Vlaamse Geetbets.
© Jannick Flach | AGF.nl
Eind vorig jaar werd het nieuwe ras geïntroduceerd op de Interpoma 2024, waar Wouters Fruit de exclusieve Europese licentie van heeft. Voor dit seizoen wordt de appel nog niet commercieel verkocht, maar ligt de focus op uitgebreid onderzoek naar onder meer vruchtzetting, dunning, bewaarpotentie en teeltmethoden. In België staat de GoodnessMe momenteel bij vier telers, waaronder de op 12 september bezochte percelen van Wouters Fruit zelf en het biologisch teeltbedrijf VerKen Bio Deli-Vers. Op deze manier wil het bedrijf geïnteresseerde telers een inkijkje geven in de voordelen en mogelijke uitdagingen van het ras. "Want uiteraard zijn we zeer enthousiast over het ras. Hij is uiterst productief, dubbel gen schurft-resistent en heeft een uitermate goede bewaarbaarheid. Toch willen we uiteraard wel transparant zijn in de uitdagingen die we hebben ervaren. Zo gebiedt de eerlijkheid ons bijvoorbeeld te zeggen dat het ras dit jaar niet resistent is gebleken tegen bacterievuur en kanker. Al lijkt het nog altijd minder gevoelig dan andere bekende rassen."
© Jannick Flach | AGF.nl
Goed onderhoud noodzakelijk
Verder laat een vroege waarschuwing over dunning deze middag zien dat Kris niet met iedereen in zee gaat als het GoodnessMe betreft. "De boom is extreem productief, wat mooi is, maar ook risico's met zich meebrengt, zoals beurtjaren bij onvoldoende dunning", legt hij uit. "Wanneer een bloem van het ras bestoven wordt, wordt het zeer snel een appel. Bij rassen, die minder vruchtbaar zijn, duurt het bijvoorbeeld een paar dagen en bij GoodnessMe gebeurt dat soms in één dag. Dat geeft een gemakkelijke zetting, maar dat kan dus ook negatief zijn. Als je dan niets doet en te veel appels laat hangen, krijg je kleine maten en het jaar nadien te weinig bloemknoppen. Het is dus wel belangrijk om voldoende, en op tijd, te dunnen, zodat er goede volumes overblijven. Dat is op dit moment het moeilijkste punt om onder de knie te krijgen. Zowel chemische als mechanische dunning worden getest, met bijzondere aandacht voor biologische en regeneratieve teelt. We ondersteunen collega-telers hier uiteraard in, maar zijn daarnaast wel waakzaam dat men bereid is het op een goede manier te doen", waarschuwt hij.
© Jannick Flach | AGF.nl
De handelaar nam het toegestroomde publiek dan vervolgens mee in de ervaringen en bevindingen die hij, en Ann Gomand van Pcfruit, hebben opgedaan in bijvoorbeeld de keuze voor onderstammen, bestuiverskeuze, dunning en behandelingen. "Dankzij de dubbele resistentie tegen schurft en meeldauw zijn er nauwelijks bespuitingen nodig, wat het ras interessant maakt voor zowel biologische, als conventionele telers, in het licht van de Europese Green Deal. En dat blijkt ook, want we hebben tientallen telers uit Noord-Europa mogen verwelkomen. Het is een appel, die met name geschikt is voor de Noord-Europese teelt. We zien wel wat interesse vanuit bijvoorbeeld Zuid-Tirol en de bergen van Spanje, maar Noord-Europa voert toch de boventoon." Een volledige overstap naar commerciële aanplant wordt verwacht zodra er voldoende enthout beschikbaar is.
Regeneratieve fruitteelt
Naast inzicht in het ras werd er ook gekeken naar regeneratieve fruitteelt en hoe de GoodnessMe hier een belangrijke rol in kan spelen. Zo wordt er volop geëxperimenteerd met regeneratieve landbouw. "De focus ligt op het opbouwen van een gezond en veerkrachtig bodemleven, als basis voor sterke bomen en een duurzame teelt", vertelde Ann van PCFruit. "Een van de belangrijkste principes is het zo min mogelijk verstoren van de bodem. Voorafgaand aan de aanplant werd gewerkt met groenbemesters: mengsels van meer dan tien verschillende plantensoorten die samen het microbieel bodemleven versterken. Elke plant brengt zijn eigen microbiomen mee, en meer diversiteit betekent meer bodemactiviteit."
© Jannick Flach | AGF.nl
In plaats van de grond om te spitten, werd bij het planten enkel een smalle strook geopend voor de jonge bomen. Ook onder de bomen wordt geëxperimenteerd met houtsnippers ter bescherming van de bodem en onkruidonderdrukking, en op het bedrijf van VerKen Bio Deli-Vers met klaver als onderbegroeiing. Chemische onkruidbestrijding wordt vermeden om het bodemleven te beschermen. "We hebben een weddenschap afgesloten welke van de twee het over een aantal jaar het beste doet", lacht Kris.
Daarnaast worden er commerciële biostimulanten getest en wordt zelfs geëxperimenteerd met het toevoegen van bosgrond, rijk aan schimmels. "We willen het aandeel schimmels verhogen, omdat deze cruciaal zijn voor een gezonde wortelomgeving – beter dan bacteriedominantie", aldus Ann. Kris: "De eerste resultaten worden tegen het einde van het jaar verwacht. De hoop is dat we, naast een consistent goede, duurzame appel, met deze regeneratieve aanpak ook de groeikracht en weerstand van de bomen structureel verbeteren."
© Jannick Flach | AGF.nl
© Jannick Flach | AGF.nl
© Jannick Flach | AGF.nl
© Jannick Flach | AGF.nl
© Jannick Flach | AGF.nl
© Jannick Flach | AGF.nl
Voor meer informatie:
Kris Wouters
Devos-Wouters
+32 16 77 97 58
[email protected]
www.woutersfruit.be