Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Aardappeloogst Salamanca (Spanje)

Spaanse aardappeloogst maand vertraagd, minder kilo's en overlapping met Frans aanbod

Het aardappelseizoen in de Spaanse provincie Salamanca is dit jaar flink later van start gegaan. Door aanhoudende regen tijdens het poten liep de planning vier tot zes weken achter. "Normaal beginnen we in juli met rooien, maar door dagenlange regenval zaten we dit jaar pas in augustus in het veld", vertelt Manuel Aires, kwaliteits- en veldcontroleur bij Floyma.

Alsof dat nog niet genoeg is, botst de late Spaanse oogst nu ook met het Franse aanbod, dat door warmer weer langer doorgaat. "We hebben dit jaar zo'n 8 tot 10% minder opbrengst dan vorig jaar. De knollen zijn kleiner en bevatten minder drogestof. Kortom: minder kilo's en meer concurrentie", zegt Aires.

© Floyma

Een extra knelpunt is de goedkope aardappel uit het buitenland. Frankrijk heeft te maken met overproductie, en de rest van Europa kampt met vergelijkbare problemen. "En ondertussen staat de Spaanse markt wagenwijd open voor import uit derde landen. De Franse bewaaraardappel lag tot in juni nog op de markt en kwam Spanje binnen tegen bodemprijzen. Wij kunnen daar niet tegenop."

© Floyma

Aires hekelt ook het gebrek aan eerlijke concurrentie van niet EU-landen. "De aardappelen die hier binnenkomen zijn soms behandeld met gewasbeschermingsmiddelen die bij ons al jaren verboden zijn. En de arbeidsomstandigheden? Die stellen ook weinig voor. De Europese Unie zou gelijke regels moeten afdwingen. Nu komt er van alles binnen zonder de controles die wij wel moeten ondergaan."

De aardappelen uit Salamanca en Ávila zijn minder glanzend dan wat je in de supermarkt ziet, en dat beperkt hun afzet op de versmarkt. Daarom richt Floyma zich volledig op de industrie. "Daar is onze aardappel juist geliefd", legt Aires uit.

Om toekomstbestendig te blijven, investeert het bedrijf in duurzame teelt. "We doen bodemanalyses, passen het bemestingsadvies aan per ras en grondtype, monitoren irrigatie met satellietbeelden, en houden schimmeldruk, zoals valse meeldauw, scherp in de gaten."

© Floyma

Maar er is nog een groot knelpunt: arbeidskrachten. "Alles wat te mechaniseren valt, hebben we gemechaniseerd. Er is gewoon geen personeel meer te vinden voor het werk op het land. Misschien hier en daar nog een ploegje voor de oogst, maar technisch werk? Vergeet het maar. De landbouw staat voor grote uitdagingen, en het tekort aan arbeidskrachten is daar één van de grootste van."

Floyma teelt en verhandelt jaarlijks zo'n 25 miljoen kilo aardappelen voor de verwerkende industrie in Salamanca.

Voor meer informatie:
Manuel Aires
Floyma
Tel: +34 679 15 25 10 (Spanje)
[email protected]
www.patatasfloyma.es

Gerelateerde artikelen → Zie meer