Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vraag naar cherimoya in Europa stijgt jaarlijks 5%

Langs de zuidkust van Spanje, tussen Málaga en Granada, ligt de Costa Tropical. Deze regio staat bekend om de teelt van mango en avocado, maar er is een andere fruitsoort die stilaan terrein wint: de cherimoya. Deze tropische vrucht heeft minder water nodig – iets wat in tijden van droogte steeds belangrijker wordt – en valt op door haar zoete smaak.

"Cherimoya is ons 'witte goud'. We exporteren alles naar Europa, Canada, Saudi-Arabië, Hongkong, Maleisië, noem maar op. In Europa stijgt de vraag elk jaar met zo'n 5 à 10 procent. De meeste supermarkten hebben ze inmiddels in het assortiment", vertelt Víctor Rodríguez, commercieel directeur van Frutas Los Cursos.

© Frutas Los Cursos

De cherimoya die ze telen, is van het ras Fino de Jete. Volgens Rodríguez is dat de langst houdbare variëteit en de plant groeit sterk. "Het is een arbeidsintensief gewas, dat wel. Maar het loont. We kunnen ondertussen leveren van augustus tot en met mei. De cherimoya's uit Libanon of Brazilië halen het qua smaak niet bij die van ons. De Costa Tropical is bovendien de grootste producent ter wereld."

Het bedrijf beschikt over zo'n 100 hectare eigen teelt. En er zit nog rek in. "Cherimoya's vragen minder water dan avocado's. Ook in droge jaren stijgt het suikergehalte. Zelfs als de vrucht nog niet rijp is, meet je al 12 graden Brix, dat is behoorlijk zoet."

Frutas Los Cursos is gespecialiseerd in luchtvracht van tropisch fruit. In amper drie dagen vliegen ze hun cherimoya's en mango's de wereld rond. "Dagelijks versturen we tien pallets naar groothandels in onder andere Qatar, Koeweit, Dubai, Hongkong, Singapore en Maleisië."

Toch is het geen makkelijke fruitsoort om op de markt te brengen. "Ze heeft een dunne schil en pitten. Dat schrikt sommige consumenten af. Maar fruit hééft nu eenmaal pitten. Het is geen yoghurt", zegt Rodríguez lachend.

© Frutas Los Cursos

Mangoprijs omlaag
Naast cherimoya's teelt het bedrijf ook mango's. "De oogst begon dit jaar al eind juli, en de volumes zijn fors gestegen. We verwachten zo'n 70% meer opbrengst dan vorig jaar. Dat betekent waarschijnlijk ook lagere prijzen."

Frutas Los Cursos is sinds 1988 actief in de fruitteelt in de regio. Naast verse mango's, avocado's en cherimoya's brengen ze ook guacamole en zelfs het allereerste cherimoya-sap ter wereld op de markt. Alles samen goed voor zo'n 45 miljoen kilo fruit per jaar.

Voor meer informatie:
Víctor Rodríguez (commercieel directeur)
Frutas Los Cursos
Tel: +34 677 50 02 52 (Spanje)
[email protected]
www.frutasloscursos.com

Gerelateerde artikelen → Zie meer