Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Koeltehof Packers

Zuid-Afrika hervat export Lamb Hass

© Carolize Jansen | AGF.nlAvocadotelers in de gebieden Kiepersol en White River herplanten de Lamb Hass die velen acht tot tien jaar geleden hadden verwijderd om plaats te maken voor Hass. Sommige telers hebben hun Lamb Hass-bomen nooit verwijderd en plukken daar nu de vruchten van: het geeft Zuid-Afrika een tweede kans na de grote oogst in Peru.

"De Lamb Hass is weer terug van weggeweest," aldus Patrick Caetano, manager pakstation bij Koeltehof Packers in Kiepersol. De avocadotelers hier hervatten deze week het plukken na een pauze sinds eind juli. "We hebben gewacht tot Peru's laatste grote verzending afgerond was. Deze vracht is dan drie weken op het water, en zodra de markt vrij is, brengen we de Lamb Hass op de markt. We plannen de oogst over een periode van drie weken."

Lamb Hass is een indrukwekkend grote vrucht, legt hij uit, en de verkoop is een delicaat proces. Ervaring in de markt is cruciaal, benadrukt hij, met marketeers als hun voornaamste klanten Westfalia en de Fruit Farm Group Zuid-Afrika. Het merendeel was daarom traditioneel bestemd voor de lokale markt, waar een voorkeur voor grote avocado's bestaat. Echter, de waarde in de korte periode direct na Peru is te aantrekkelijk om te negeren. Hoewel Israël nog wat fruit mee verzendt met de laatste lading uit Peru, is de impact van de hittegolf in Marokko op de volumes merkbaar. "De markt is zich al goed aan het herstellen," merkt hij op.

De cultivar kleurt vroeg donker, vertelt hij, nog voordat het vruchtvlees zacht is. "Het is belangrijk om onze buitenlandse klanten erop te wijzen dat de zwarte kleur geen teken is van rijpheid. Wanneer ze de avocado in de rijpkamer zetten, rijpt hij snel. Ze moeten voelen wanneer de avocado zacht wordt en dan moet hij geconsumeerd worden."

© Carolize Jansen | AGF.nl

Ongekend hoge binnenlandse prijzen voor avocado's
"Er was een duidelijke drang om het exportseizoen vroeg te starten," zegt Caetano, en Zuid-Afrika kreeg toestemming om te exporteren met een vochtgehalte van 79%. "De telers zijn degenen die druk uitoefenen op de handelaren, omdat ze hogere prijzen willen en een korter pakseizoen, zodat ze drie maanden in plaats van vijf maanden kunnen verpakken. We proberen altijd tegemoet te komen aan onze telers."

Van eind maart tot eind juni exporteren de avocadotelers in Limpopo zoveel mogelijk om te voorkomen dat ze tijdens het hoogseizoen in Peru worden getroffen. Zelfs tijdens het 'down year' van Peru in 2024 bleven de Zuid-Afrikaanse telers ernaar streven om vóór Peru op de markt te komen.

"We hadden op een grotere oogst gehoopt," voegt Caetano toe. Door de intensieve exportactiviteiten tussen maart en juli is er schaarste ontstaan op de binnenlandse markt. "De prijzen zijn nu bijzonder hoog," merkt hij op. Hij hoopt dat de resterende 15% tot 20% van de Lamb Hass-oogst, samen met de aanvoer uit de Zuidkaap en de Sundays River Valley, zal bijdragen aan een daling van de binnenlandse avocadoprijzen.

Voor meer informatie:
Patrick Caetano
Koeltehof Packers
[email protected]
https://www.facebook.com/koeltehofpackers/

Gerelateerde artikelen → Zie meer