Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Tony Derwael, Bel'Export:

"Optimisme heerst, maar men heeft zich laten verrassen door grotere perenvolumes"

Tholen - Optimisme heerst in het nieuwe Belgische Conference perenseizoen. Waar vorig jaar de oogst tegenviel, vallen de volumes dit jaar een stuk hoger uit en wordt er over het algemeen gesproken over een uitstekende kwaliteit. Toch waarschuwt Tony Derwael van Bel'Export dat er uitdagingen op de loer liggen. "Velen hebben het seizoen onderschat. Zowel qua pluktijdstip, als qua volume, waardoor ze verrast zijn door het aantal kilo's en een groot deel niet op tijd van de bomen komt."

"Tot nu toe zag het er zeer veelbelovend uit voor het nieuwe Belgische, maar ook Nederlandse, perenseizoen", legt de handelaar uit het Vlaamse Borgloon uit. "Toch vrees ik dat straks ongeveer een derde van de oogst te laat geplukt gaat zijn. Dat is zorgelijk, want de peren die deze week niet van de boom komen, zullen overrijp zijn. Dat gaat voor druk op de markt zorgen. Ik raad de telers, die te laat plukken aan, om de peren voor nieuwjaar verkocht te krijgen. Zij moeten hun product direct afzetten, want anders blijven we die druk gedurende het hele seizoen voelen."

Niet te veel willen
Tony geeft dan ook een waarschuwing af. "Ik denk dat de mensen eens moeten gaan nadenken of ze niet te veel planten. De peren moeten in een window van 3 weken geoogst zijn. In sommige jaren zelfs in 2. Het is dan ook belangrijk dat men niet meer moet planten dan ze in deze weken kunnen plukken. Veel telers blijven maar bijplanten, maar dan moet alles navenant meegroeien. Arbeidskrachten, materiaal, koeling. Dat is in veel gevallen niet zo en dan worden er fouten gemaakt, die iedereen geld kunnen kosten."

Is de handelaar dan bang dat deze peren de markt het hele seizoen blijven achtervolgen? "Zo'n vaart hoeft het zeker niet te lopen, maar we moeten simpelweg opletten dat we niet te veel willen. Ik zit al meer dan 45 jaar in de sector. Vroeger kende ik gezinnen met 9 kinderen, die 10 hectare peren hadden staan. Daar konden ze heel behoorlijk van leven. De kinderen konden allemaal studeren, maar nu wil iedereen steeds groter. Er zijn enorme investeringen om handjes uit te sparen, maar men vergeet na te denken of ze het qua capaciteit wel aankunnen. Het hoeft geen probleem te zijn, want als je het aankan, is het alleen maar prima. Alleen sommigen kunnen 100 hectare aan en anderen hebben al moeite met 10. Je moet realistisch zijn en jezelf afvragen hoe veel hectare je goed kan beheren."

Geluk in Zuid-Europa als exportbestemming
Toch geeft Tony aan dat het probleem dus niet bij overproductie in zijn algemeenheid zit, maar dat die productie in onbekwame handen terechtkomt. "Van overaanbod is namelijk geen sprake. We hebben het geluk dat Zuid-Europa afhaakt in de perenteelt. Daardoor krijgen we vandaag de dag nog altijd een euro. Italië en Spanje produceren veel minder dan 30 jaar geleden. Ter vergelijking: Italië had destijds, als grootste Europese perenproducent, zo'n 700.000 ton. Dat is net zo veel als wat België en Nederland nu samen produceren. Daarbij is de Europese perenproductie er sowieso fors op achteruit gegaan in de laatste tientallen jaren, waardoor we de peren nog goed kwijt kunnen."

"Daarbij zijn nieuwe exportmarkten nog geen noodzaak", zo reageert hij op de toenemende zoektocht naar nieuwe bestemmingen. "Het is alleen zeker verstandig om deze op termijn te hebben. We zullen ook jaren krijgen met een stuk grotere productie en daarnaast komen de jonge aanplantingen snel in productie. Om klaar te zijn voor deze toekomst is het daarom goed om de ruimte te hebben in afzet. Voorlopig hebben we, ondanks de dalende consumptie, geen problemen met overaanbod. Daarom is het hartverscheurend om te zien dat een derde te laat geplukt gaat zijn. Zonde van zo'n prachtige kwaliteit. Kwaliteit waar we juist op in moeten zetten om de consumenten te blijven binden. Ik hoop dat eenieder hier de komende jaren op gaat letten."

Voor meer informatie:
Tony Derwael
Bel'Export
Neremstraat 2
3840 Borgloon - België
Tel +32 12 440 551
[email protected]
www.belexport.com

Gerelateerde artikelen → Zie meer