Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Franse pruimentelers rekenen op sterk najaar

Het Franse pruimenseizoen is tot nu toe positief verlopen, vooral dankzij het goede weer. "De weersomstandigheden waren bijna ideaal", zegt Jean-Michel Lassabe van fruitbedrijf Apifood. "Daardoor was de kwaliteit van de pruimen uitzonderlijk, met een hoog suikergehalte."

Smaak als speerpunt: de rassen van Lily Ploom
Apifood werkt onder andere met het Lily Ploom clubconcept, dat zich richt op rassen met veel smaak. "We telen vijf variëteiten", vertelt Lassabe. "African Rose is een vroege rode pruim, Soryana is geel, en Primetime is dit jaar onze koploper in volume en kwaliteit. Die doet het erg goed in de markt."

Daarnaast is er nog Ruby Star, die binnenkort in grote hoeveelheden wordt geoogst. "En dan hebben we Favor Star, een nieuw, lastig ras om te telen, maar met een ongeëvenaarde smaak. We gaan ons daar de komende jaren meer op richten, het potentieel is enorm."

© Apifood

Lovita en TC Sun in opmars
Ook de Lovita pruim, die Apifood afzet, doet het dit jaar goed wat volumes en kwaliteit betreft. De oogst is net afgerond en de eerste leveringen zijn gestart. Tegelijk loopt de afzet van TC Sun, een belangrijk ras in het zuidwesten van Frankrijk, op volle toeren. "De supermarkten zetten het ras goed in de schappen, en dat is hard nodig gezien de volumes die we in september verwachten", zegt Lassabe.

Minder Reine-Claude, maar wel goede kwaliteit
Niet alleen de clubrassen doen het goed; ook de Reine-Claude heeft een mooi seizoen achter de rug, ondanks een opbrengstdaling van 15 à 20% vergeleken met vorig jaar. "De late variëteit Bavay sluit het seizoen af. De kwaliteit was prima, maar de opbrengst wat lager. Dat geldt niet voor de rode pruimen: na een schraal jaar in 2024 zijn we nu weer terug op volle sterkte."

© Apifood

September cruciaal voor het seizoen
Toch blijft het afzetseizoen spannend. "September is dé maand voor de pruimensector", benadrukt Lassabe. "Vanaf half september is de pruim zo'n beetje het enige zomerse fruit in de winkels. En dan komen we ook nog met een smaakvol product."

Toch zijn er zorgen. "Ongeveer tien dagen geleden merkten we een terugval in de verkoop. Slecht weer en de sombere stemming in het land zullen daar zeker iets mee te maken hebben. De afzet viel wat tegen, maar als het weer omslaat, kan het snel weer aantrekken."

Prijzen moeten overeind blijven
Hoewel het seizoen tot nu toe redelijk stabiel is verlopen, benadrukt Lassabe het belang van de komende weken. "Wij verwachten dit jaar meer tonnage dan in 2024. Maar dat betekent ook dat iedereen – van handel tot supermarkt – moet blijven meewerken. September mag gewoon niet mislukken."

De prijzen zijn tot nu toe stabiel gebleven, en dat is broodnodig na twee lastige jaren: een tekort aan rode pruimen in 2024 en een overproductie het jaar ervoor, die leidde tot extreem lage prijzen. "Telers konden hun producten toen nauwelijks fatsoenlijk betaald krijgen", zegt Lassabe. "Daarom is het cruciaal dat de prijzen deze herfst standhouden. Niet alleen voor dit seizoen, maar voor het voortbestaan van de hele Franse pruimensector. We moeten blijven vooruitdenken."

Bij Lily Ploom kijkt men dan ook al naar de toekomst. "We zijn actief op zoek naar nieuwe rassen, bijvoorbeeld een vroege gele pruim of extra zoete varianten. Daarvoor kijken we ook internationaal. Maar," besluit Lassabe, "voor innovatie heb je lucht nodig. Financiële ruimte. Daarom is het nu zaak dat iedereen zijn rol pakt: de verkopers, de retailers en de consument. Want het succes van het pruimenseizoen 2025 wordt beslist in deze tweede helft van het seizoen, vlak na de zomervakantie."

Voor meer informatie:
Jean-Michel Lassabe
Apifood
Marché Gare
82030 Montauban (Frankrijk)
Tel: +33 5 63 20 22 50
apifood.com

Gerelateerde artikelen → Zie meer