De natte winter en lente hebben gezorgd voor goed gevulde waterreservoirs in de Noord-Spaanse regio La Rioja. "De perenbomen hebben daar zichtbaar van geprofiteerd", vertelt Pedro Salvo, directeur van Peras Pipín. "Ze staan er frisgroen bij. Maar door het vocht moeten we wel extra alert zijn op schimmels."
Toch is dat volgens Salvo niet het grootste probleem. "De echte bedreiging is bacterievuur, een ziekte veroorzaakt door Erwinia amylovora, die op dit moment flink huishoudt in onze boomgaarden. Het is zeer besmettelijk en lastig onder controle te krijgen. We hebben dringend steun nodig van de overheid."
© Peras Pipín
De bacterie tast zowel de bomen als de vruchten aan. "Er bestaan eigenlijk alleen tijdelijke of fysieke oplossingen. Je kunt aangetaste takken wegsnoeien, maar dat is geen echte oplossing. Het probleem speelt al jaren, maar is de laatste twee seizoenen erger geworden. Mogelijk door het klimaat, of door verkeerde aanpak, we weten het niet precies."
Dit jaar waren er bovendien veel hagelbuien, waardoor bomen beschadigd raakten. "Dat gaf de bacterie extra kansen om binnen te dringen via wonden in de bast", legt Salvo uit.
Minder kilo's en kleinere maten
De oogst begon eind augustus en loopt tot half september. "Het gaat snel", aldus Salvo. "Daarna bewaren we de peren in koelcellen tot juli. De Conference peer rijpt daar zelfs nog een beetje na, wat de smaak alleen maar verbetert."
Toch verwacht hij minder kilo's dan vorig jaar, en ook de maten zijn gemiddeld kleiner. "Dit wordt een jaar van middelmatige kalibers, dat zie je al vanaf de start van de oogst."
© Peras Pipín
De Spaanse Conference peer is populair op de binnenlandse markt. "In Europa zijn het vooral België en Nederland die de prijzen bepalen. Ze drukken die flink omlaag. Maar Spaanse consumenten zijn bereid om voor onze peren wat meer te betalen."
Volgens Salvo krijgt de Spaanse Conference peer te weinig steun van supermarkten. "Het prijsverschil met Belgische of Nederlandse peren kan oplopen tot 50 cent per kilo, zeker bij de grotere maten. En dit jaar – met weinig grote maten – kan dat zelfs tot 1 euro per kilo verschil zijn."
Hij benadrukt dat het prijsverschil gerechtvaardigd is: "Onze Conference peren halen wel 14° Brix qua zoetheid, terwijl de Belgische vaak onder de 11° blijven."
© Peras Pipín
Peras Pipín specialiseert zich volledig in de Conference peer uit La Rioja. De premiumlijn heet Flor del Iregua, afkomstig uit een streek met een iets koeler en vochtiger klimaat, op hoger gelegen gronden langs de rivieren Iregua en Ebro. "Dat water zit vol mineralen en sedimenten die bijdragen aan de smaak", zegt Salvo.
Daarnaast wordt er ook geteeld in het gebied met de beschermde oorsprongsbenaming Rincón de Soto. "In totaal oogsten we zo'n vier miljoen kilo per jaar, allemaal in La Rioja."
Voor meer informatie:
Pedro Salvo (manager)
Peras Pipín
Tel: +34 658 82 80 35 (Spanje)
[email protected]
www.peraspipin.es