Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Italië

Calabrië begint volgende week met Satsuma oogst

"Het nieuwe citrusseizoen in Calabrië staat op het punt te beginnen, en dat iets vroeger dan normaal", stelt Sebastiano Currado, directeur van telersvereniging Coppi, een belangrijke speler in de Zuid-Italiaanse citrussector.

"Volgende week starten we met de oogst van Satsuma's", vertelt Currado. "De rijping loopt voor op vorig jaar. Het fruit heeft een goede Brix-waarde, een mooie kleur en smaakt nu al prima."

Rond 20 september volgt de Tangelo Mapo, een kruising tussen mandarijn en grapefruit. Daarna zijn begin oktober de eerste clementines aan de beurt. Ook die lijken iets eerder klaar dan anders.

"In de loop van de herfst oogsten we ook rood grapefruit", vervolgt Currado. "De echte piek voor Comune clementines en de Navel sinaasappelen ligt zoals altijd in november."

© Op Coppi

Stabiele oogst in zicht
Vorig seizoen bracht Coppi in totaal 18.000 ton citrus op de markt. De helft daarvan bestond uit clementines (ca. 8.500 ton), gevolgd door Navel en Valencia sinaasappelen (samen 7.500 ton). De rest bestond uit mandarijnen (850 ton), grapefruit (700 ton), Satsuma's (700 ton) en Tangelo Mapo (300 ton).

Voor 2025/26 verwacht men vergelijkbare volumes. "Tot nu toe verloopt alles normaal in het veld. De bomen staan er goed bij, en we verwachten een stabiele oogst", aldus Currado.

Het vroege rijpingsmoment is vooral te danken aan het weer. "Augustus kende koele nachten en een groot temperatuurverschil tussen dag en nacht. Dat heeft de rijping versneld en de smaakontwikkeling goed op gang gebracht", legt hij uit. Voor de vroege clementines wordt nu al gerekend op een voorsprong van een week. Al blijft het weer in september bepalend: aanhoudende warmte kan de kleuring vertragen en de kwaliteit beïnvloeden.

© Op Coppi

Concurrentie uit Spanje en veranderend consumptiegedrag
Ongeveer 90% van het citrus gaat naar de grotere supermarktketens. De rest wordt via groothandels verhandeld op regionale markten. Toch blijft het afwachten hoe de markt zich gedraagt. "De vraag is lastig te voorspellen", zegt Currado. "Dat hangt af van consumptie, maar ook van de concurrentie. Spanje is daarbij een belangrijke speler. Hun clementines, zoals Clemenruby, liggen soms al rond 20 september in de schappen."

Over de consumptie van citrus stelt Currado: "Citrus is het hele jaar verkrijgbaar, maar wordt toch vooral gegeten in de koudere maanden. Denk aan sinaasappelsap en de associatie met gezondheid. Nu is het nog zomer, en dan kiest de consument sneller voor druiven, meloenen en ander zomerfruit."

Toch ziet hij ook kansen in de nazomer: "Na maanden van perziken en meloenen hebben veel mensen gewoon zin in wat anders. Het eerste citrus in de winkels valt op, trekt de aandacht en kan de verkoop een zetje geven. We hopen dat dat dit jaar ook weer zo werkt."

Voor meer informatie:
OP Coppi Soc. Cons. a r.l.
S. Pietro Lametino
88046 Lamezia Terme (CZ) – Italië
Tel: +39 (0)968 209182-3-4
[email protected]
[email protected]
www.opcoppi.com

Gerelateerde artikelen → Zie meer