De Griekse knoflooktelers zijn ontevreden over de huidige prijzen van hun product. "Het merendeel van onze knoflook van topkwaliteit is al verkocht voor slechts €0,24 tot €0,25 per stuk. Knoflook van mindere kwaliteit bracht slechts €0,12 tot € 0,13 op, of werd helemaal niet verkocht. We verkopen doorgaans in verpakkingen van 25 stuks. Vorig jaar lag de prijs rond de €0,30, maar daarna steeg deze nog. De voorraden bij individuele telers zijn inmiddels klein, en men verwacht dat de prijzen zullen aantrekken. Ook op de vrije markt begint de knoflook schaars te worden, omdat telers onder druk staan om aan hun verplichtingen richting leveranciers te voldoen," verklaart Yannis Margaritidis, voorzitter van de landbouwcoöperatie ASPEE Garlic Vissa.
© ASPEE Garlic Vissa
"Chinese knoflook zorgt voor extra druk vanwege de lagere prijzen. Retailers behouden echter de prijzen van vorig jaar, zelfs voor de minder kostbare Chinese producten. Er zijn ook een paar partijen Spaanse en Argentijnse knoflook beschikbaar."
ASPEE Garlic Vissa, gevestigd in het Griekse Vissa, de voornaamste regio voor knoflookteelt, volgt een andere strategie. Margaritidis: "We hebben de markt nog nauwelijks betreden, en onderhandelen momenteel over contracten die waarschijnlijk rendabeler zullen zijn dan de huidige marktprijzen voor individuele telers. We beschikken over voldoende knoflookvoorraad vanwege de recente uitbreiding van ons areaal, en hebben geen haast om deze te verkopen. Onze coöperatie verdeelt de productie gedetailleerd in categorieën; we sorteren elke vijf gram. We hebben van alles genoeg in voorraad en zijn van plan onze marktpositie tot februari te behouden."
© ASPEE Garlic Vissa
Ten slotte ziet het nieuwe plantseizoen er positief uit voor de coöperatie, die vorig jaar een areaal van 25 hectare bereikte. "Het aanplanten begint in de eerste week van oktober. We hebben nieuwe leden verwelkomd en volgens de plannen van onze telers lijkt een verdere uitbreiding van ons teeltareaal gewenst. Onze coöperatie voldoet aan de GlobalGAP- en Agro-normen. De fytosanitaire behandelingen worden zorgvuldig gemonitord door deskundigen en de uiteindelijke kwaliteit van de oogst wordt door onze klanten, waaronder grote supermarkten, geëvalueerd," aldus Margaritidis.
Voor meer informatie:
Yannis Margaritidis
ASPEE Garlic Vissa
Tel: +30 255 2071 161
[email protected]