Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Late en lauwe start voor Griekse Acco granaatappelen

De oogst van Acco-granaten in Griekenland verloopt tot nu toe met kleine volumes, aangezien het seizoen zich heeft vertraagd. "Tot nu toe is er slechts een kleine oogst geweest van de paar granaatappelen die rijp waren, net genoeg om op de markt te komen. We wachten nog steeds totdat de vruchten kleur krijgen. Rond 15 september zullen de normale hoeveelheden de markt bereiken," zegt Iosif Mertyris, granaatappelhandelaar uit Ermioni, Argolida.

"Qua kwaliteit lijken er geen problemen te zijn, maar je weet het nooit zeker bij granaatappelen. Twee dagen voor ze in de koelopslag gaan, kan regen roet in het eten gooien en problemen veroorzaken. Wat de grootte betreft ben ik niet tevreden over de productie in Ermioni. Elk bedrijf bepaalt zijn eigen minimale grootte voor het handelsfruit. Wij hanteren een minimum van 80 millimeter, en dit jaar zie ik veel fruit dat daar niet aan voldoet," merkt Mertyris op.

© Iosif Mertyris

Op commercieel vlak blijft de vraag naar Griekse granaatappelen gematigd, maar volgens de Griekse handelaar brengen ze wel goede prijzen op. "De eerste vruchten hebben het veld verlaten tegen de goede prijzen van het vorige jaar. Er zijn nog steeds granaatappelen van andere herkomst op de markt, wat helpt om de prijs van de weinige Griekse Acco's wat hoger te krijgen, hoewel ze nog steeds goedkoper zijn dan de rest. We hebben het hier over een granaatappel die in een periode van warm weer en overvloedig zomerfruit voor stevige concurrentie zorgt. Zodra het kouder wordt, neemt de consumptie van granaatappelen toe, maar dan is Acco al van de markt."

"Ondanks dat er slechts een beperkte hoeveelheid granaatappelen klaar was om geoogst te worden, heeft het grote tekort aan arbeidskrachten er toe geleid dat sommige telers zelfs bereid waren 10 cent minder te accepteren om het fruit op tijd op de markt te krijgen. Dit tekort aan arbeidskrachten blijft ons het hele seizoen en voor alle producten parten spelen."

Tenslotte zullen de lokale BOB-granaatappelen van Ermioni van eind september tot begin oktober klaar zijn voor de oogst. "Ik verwacht dat tegen 5 oktober 5-10% van deze variëteit geoogst zal zijn. Vanaf 10 oktober zullen alle boomgaarden in productie zijn. Granaatappelen uit Ermioni zijn echter lastig te verkopen in het buitenland. Hun halfrode, halfgele schilkleur schrikt consumenten af die gewend zijn aan het dieprode van Acco en Wonderful," besluit Mertyris.

Voor meer informatie:
Iosif Mertyris
Tel: +30 275 403 2287
[email protected]

Gerelateerde artikelen → Zie meer