Het is de tijd van het jaar voor tafeldruiven uit lokale kassen. BoereGoed werkt samen met een tiental telers in de regio Westland. Met de lokale telers zijn vaste leverafspraken gemaakt, en ze weten de verkooprijs. Dankzij de samenwerking houdt BoereGoed de traditie van de Westlandse druif in stand, een van de slechts vijf officieel door de EU erkende streekproducten.
"Dat is belangrijk, want druiventelers zijn inmiddels bijna een uitstervend ras", vertellen Gert Kögeler en Fred Matern namens BoereGoed. "Hoewel BoereGoed in eerste instantie een sociale functie heeft, ontwikkelt het zich intussen tot een soort marktplaats, zowel fysiek als online, waar regionale producten samenkomen en hun weg vinden naar de consument. Daar zijn we trots op."
© BoereGoed
Gabriëlle en Mirjam van BoereGoed bij de eigen druiventeelt van BoereGoed
Dit jaar kon helaas de enige biologisch-dynamische druivenkweker, Nieuw Tuinzight in Den Hoorn, geen productie leveren. Door een technische storing liep de temperatuur in hun kas eind juni zo hoog op dat vrijwel de hele oogst verloren ging. "Gelukkig hebben we nog druiven uit De Hoorn, Honselersdijk, Maasland, Ter Heijde, ''s-Gravenzande, Wateringen, Naaldwijk (twee telers), De Lier én uit onze eigen kas."
Bovendien wordt er in het Westland geëxperimenteerd met nieuwe, extra zoete druiven die niet gekrent hoeven te worden. Dat maakt de druif ook weer een gewas met toekomst, aldus de BoereGoed-mannen. "Want wat veel mensen niet weten: het is eigenlijk een prachtige teelt in kassen zonder verwarming, zonder kunstmest en zonder chemie, in de volle grond. Daardoor zijn de druiven uniek in smaak en versheid – met dauw en zonder rommel. Zo houden we een traditie in stand en ondersteunen we tegelijk kleinere telers die anders misschien zouden verdwijnen."
Voor meer informatie:
BoereGoed
Opstalweg 21a,
2671 LX Naaldwijk
Tel.: 0174-725 205
[email protected]
https://www.boeregoed.nl/