Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zuid-Italië wordt nieuwe perenregio

De Italiaanse perensector ondergaat een flinke verschuiving. Terwijl traditionele teeltgebieden in Noord-Italië te maken hebben met dalende opbrengsten door steeds hardnekkiger ziekten en plagen, komt Zuid-Italië juist sterk op. Dankzij het gunstige klimaat en moderne teelttechnieken groeit het zuiden uit tot een nieuw centrum voor perenteelt.

© Vitelli Vito Domenico

Volgens teelttechnicus Vito Vitelli zijn het vooral de bruingemarmerde schildwants en perenroest die het noorden parten spelen. "Deze plagen tasten de traditionele teeltregio's ernstig aan. Ze komen ook in het zuiden voor, met detecties in Caserta en op Sicilië, maar het droge klimaat en de lagere luchtvochtigheid maken het hier makkelijker om ze onder controle te houden." Daarnaast helpt efficiënt watergebruik, bijvoorbeeld via druppelirrigatie, om de teelt duurzaam te houden.

© Vitelli Vito Domenico

Wat de groei in het zuiden verder aanjaagt, zijn de moderne teeltmethodes. Zo wordt er gewerkt met een enkelvoudige stam en een hoge plantdichtheid van wel 4.000 bomen per hectare. Deze compacte teeltvorm maakt het beheer eenvoudiger en effectiever. "Je beheert als het ware een muur van bomen, in plaats van een volumineuze boomstructuur", legt Vitelli uit. Daardoor kunnen gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen doeltreffender worden toegediend, wordt licht optimaal benut en is de opbrengst vanaf het derde jaar al behoorlijk.

Dat dit werkt, blijkt uit de praktijk. In Sicilië oogstte Fabio di Marco bij zijn eerste Abate oogst al 26 ton per hectare. "De peren zagen er goed uit, mooie maat en kleur. We kregen €1,20 per kilo van een lokale handelaar. Water was geen probleem, en ik overweeg om uit te breiden, als mijn hoofdwerk het toelaat."

© Vitelli Vito Domenico

Ook in Campanië doen Antonio en Rosario Cipolletta van New Apple goede zaken. Zij teelden dit jaar Abate peren op vijf hectare, met opbrengsten van 25 ton per hectare en prijzen tussen €1,20 en €1,30 per kilo voor vruchten met een gewicht van 250 à 400 gram. "De oogst was eind augustus al rond, in een week tijd. De prijzen zijn stevig, want de totale beschikbaarheid is flink gedaald door de ziektedruk in andere regio's. En met teeltkosten van zo'n €6.000 tot €8.000 per hectare zitten we goed."

Zulke resultaten maken het zuiden steeds aantrekkelijker. Telers zien al in de eerste jaren meerwaarde in opbrengst, kwaliteit en prijs. De beschikbaarheid van water is voldoende en het risico van weerschade wordt bovendien beperkt door beschermende overkappingen tegen hagel en storm.

© Vitelli Vito Domenico

Ook economisch biedt de nieuwe aanpak perspectief. Hoge producties tot 30 ton per hectare en het snel in productie komen van jonge aanplanten maken dat investeringen snel zijn terugverdiend.

Voor meer informatie:
Vito Vitelli (teelttechnicus)
Tel: +39 3392511629 (Italië)
[email protected]
vitovitelli.blogspot.com

Gerelateerde artikelen → Zie meer