De oogst in Griekenland is volop aan de gang en al over de helft, zegt George Saliaris-Fasseas, oprichter van de Greek Grape Company: "Voorde Griekse pitloze druiven bevinden we ons in de tweede helft van de oogst in onze wijngaarden in Chalkidiki, in het noorden van Griekenland. De regio Kavala is net begonnen met oogsten, het gebied rond Korinthe draait op volle toeren en op Kreta wordt de laatste hand gelegd. Met de introductie van nieuwe, gepatenteerde variëteiten die steeds meer grond beslaan in combinatie met het warme weer in het zuiden, lijkt het erop dat alles tegelijk geoogst zal worden."
© Greek Grape Company
Momenteel heerst er zware concurrentie op de markt, vooral doordat ook Spaanse en Italiaanse druiven verkrijgbaar zijn, legt Saliaris-Fasseas uit. "Daarnaast overlapt de oogsttijd van Griekenland met die van Spanje en Italië. Hierdoor plannen veel Europese supermarkten winkelacties om fruit, soms van mindere kwaliteit, te verkopen in periodes waarin de verkoop stagneert. Ik verwacht dat het vanaf volgende week beter zal gaan, zoals elk jaar zodra de scholen weer openen, en dat kwaliteitsfruit zijn welverdiende plek in de schappen zal vinden, waardoor klanten zullen profiteren."
Saliaris-Fasseas is verheugd te melden dat er voldoende druiven van uitstekende kwaliteit beschikbaar zijn dankzij een veel betere opbrengst dan verwacht: "We werden verrast door de hoeveelheid. De druiven zijn veel zwaarder dan vorig jaar. Het fruit is compacter en bij al onze variëteiten hebben we meer kilogram per hectare. Zelfs in de velden die we nu oogsten, halen we meer fruit binnen dan verwacht, wat natuurlijk fantastisch is. Bovendien hebben we een geweldige kwaliteit, met grote maten en extra knapperige bessen. Wat de teelt betreft, hopen we dat elk seizoen net als dit is... Niet meer, niet minder!"
"We streven ernaar om continu te verbeteren en staan open voor innovatie. Dit jaar hebben we een proef uitgevoerd met een AI-systeem, dat aan de voorkant van de trekker is gemonteerd. Met behulp van computer vision verzorgt het bosvorming en ziektedetectie. Het bevindt zich nog in de testfase, maar we willen graag met het team samenwerken om het systeem voor volgend seizoen gereed te maken. We hebben ook een experimenteel programma afgerond in samenwerking met de Agronomische Universiteit van Athene over gerichte bemesting (4P), wat zeer positieve resultaten heeft opgeleverd voor zowel de kwaliteit als onze duurzaamheidscijfers."
Saliaris-Fasseas hoopt dat de huidige positieve omstandigheden voortduren, vooral wat betreft het weer, zodat de Griekse druiven goed zullen presteren in de supermarkten: "Voor de komende tien dagen wordt er prachtig weer voorspeld, zoals het tot nu toe is geweest. Ik hoop dat dit zo blijft, zodat de kwaliteit van de Griekse druiven in heel Griekenland indruk maakt op inkopers van supermarkten en hun klanten dit jaar, tot november. De Griekse marketing moet verbeteren, zodat het juiste fruit dezelfde prijzen als de Italiaanse en Spaanse druiven kan behalen, zoals vorig jaar eind oktober gebeurde."
Voor meer informatie:
George Saliaris-Fasseas
Greek Grape Company
[email protected]
www.ggc.gr