Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Minder voedselverspilling zorgt voor meer druk op voedselbanken

Nederland wordt steeds beter in het tegengaan van voedselverspilling. Campagnes, bewustwording en maatregelen bij producenten, supermarkten en consumenten werpen hun vruchten af: volgens de Monitor Voedselverspilling is de voedselverspilling in Nederland van 2015 tot en met 2023 met 17% gedaald. Goed nieuws voor klimaat en samenleving, maar ook een uitdaging voor Voedselbanken Nederland. Want minder verspilling betekent ook: minder beschikbaar voedsel voor de ca. 150.000 klanten die afhankelijk zijn van voedselhulp. Daarom moet Voedselbanken Nederland op zoek naar andere manieren van voedselverwerving en financiering, zo geven ze aan.

© Voedselbanken Nederland

Antiverspillingsmaatregelen werken
Tijdens de Verspillingsvrije Week wordt Nederland opgeroepen minder eten te verspillen. Voedselbanken Nederland ondersteunt deze oproep, maar er is, zo stellen ze, ook een keerzijde. De afgelopen twee jaar is de toevoer van voedsel aan de voedselbanken met ruim 8% per jaar afgenomen. En de verwachting is dat deze lijn zich de komende jaren doorzet. Dit komt onder andere doordat leveranciers en supermarkten beter plannen waardoor er geen producten aan het eind van hun houdbaarheid komen en doordat producten worden afgeprijsd aan het einde van de houdbaarheid.

Zorgelijke ontwikkeling
Henk Staghouwer, voorzitter van Voedselbanken Nederland: "De inzet van Voedselbanken Nederland is om onze klanten te voorzien van gezond en gevarieerd eten, én tegelijk voedselverspilling tegen te gaan. Op dit moment kunnen we onze klanten nog voorzien van een gevarieerd en gezond voedselpakket. We zijn hier onze donateurs ontzettend dankbaar voor. Maar we zien ook dat onze voedseltoevoer de komende jaren verder onder druk komt te staan en armoede in Nederland niet afneemt. Dat is een zorgelijke ontwikkeling."

Nieuwe oplossingen
Voedselbanken Nederland zoekt al actief naar andere manieren van voedselverwerving en financiering. "Zo kopen we met subsidie van het Europees Sociaal Fonds (ESF) producten in die we niet via donaties kunnen verwerven. En zijn we samen met partners bezig met de ontwikkeling van een social food project waarmee we reststromen verwerken tot producten die langdurig houdbaar zijn."

"Daarnaast roepen we voedselproducenten, leveranciers en retailers op om samen met ons voedselverspilling tegen te gaan door onverkochte producten te doneren aan de voedselbanken. Nog te vaak worden voedseloverschotten afgeprijsd of zelfs verwerkt tot biobrandstof, terwijl ze juist van enorme waarde zijn als gezond en gevarieerd voedsel voor mensen die het nodig hebben."

Bron: Voedselbanken Nederland

Publicatiedatum:

Gerelateerde artikelen → Zie meer