Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Chasselas de Moissac druiven dit jaar 10 dagen eerder beschikbaar

De oogst van de Chasselas de Moissac druiven is dit jaar op 18 augustus begonnen. Door het ideale weer zijn deze Franse druiven met beschermde oorsprongsbenaming eerder rijp dan normaal, en de vooruitzichten zijn bijzonder gunstig. "Tot nu toe ziet het er uitstekend uit: we verwachten een topoogst met druiven van uitzonderlijke kwaliteit en perfecte rijpheid. Dankzij een zonnige zomer zonder extreme temperatuurverschillen of overvloedige regen, zijn we tien dagen vroeger gestart dan anders", aldus Claude Gauthier, voorzitter van de BOB Chasselas de Moissac.

De druiven zijn het resultaat van ruim 1.200 werkuren per hectare, geleverd door de 165 telers die samen 346 hectare bewerken. "De trossen zijn doordrenkt van zonlicht, goudgeel van kleur, precies rijp, heerlijk sappig en vol verfijnde aroma's. We hopen de oogst van vorig jaar, die 1.832 ton bedroeg, te overtreffen en mikken op 2.500 ton."

© Syndicat de Défense du Chasselas de Moissac AOP

Topkwaliteit van Franse bodem
De Chasselas de Moissac is geen alledaagse druif. Het is een product dat voortkomt uit generaties vakmanschap. Alles gebeurt met de hand: van het snoeien tot het plukken. Dit respect voor traditie leverde de druif al in 1971 het Franse Appellation d'Origine Contrôlée-keurmerk (AOC) op – het eerste fruit in Frankrijk dat deze status verwierf – en een plek in het Nationaal Immaterieel Cultureel Erfgoed sinds 2017.

Toch krijgen de telers het niet cadeau. Van late nachtvorst tot hagelbuien, van wateroverlast tot droogte, het klimaat stelt de druif zwaar op de proef. Maar jaar na jaar bewijst de Chasselas zijn veerkracht. Dankzij nauwkeurig vakwerk op het veld, zijn de druiven dit seizoen prachtig gerijpt en heerlijk zoet.

© Syndicat de Défense du Chasselas de Moissac AOP

© Syndicat de Défense du Chasselas de Moissac AOP

Om de telers te ondersteunen worden allerlei initiatieven genomen, zoals de inzet op certificeringen (HVE en GlobalGAP) en modernisering van de teeltmethoden. Toch zijn er grote uitdagingen: het veranderende klimaat, een vergrijzend telersbestand, en een nijpend tekort aan arbeidskrachten", zegt Gauthier.

De Chasselas de Moissac wordt geteeld op 346 hectare, verspreid over 76 gemeenten in de regio Quercy, in het zuiden van het departement Lot en het noorden van Tarn-et-Garonne. De druif groeit op zonnige hellingen met klei-kalkrijke bodems, gevoed door zowel Atlantische als mediterrane invloeden. Van begin september tot eind december liggen de druiven in de schappen, maar het hele jaar door zijn ze verkrijgbaar in de vorm van sap, mousserende drank, confituur, fruitpasta, gebak, sorbet of chocoladesnoepjes.

© Syndicat de Défense du Chasselas de Moissac AOP

Concurrentie op de druivenmarkt
De afzet verloopt dit jaar voorzichtig. "Door de vroege oogst zijn er al volumes beschikbaar, maar de markt is er nog niet helemaal klaar voor", legt Julien Custody uit, vicevoorzitter van de BOB. "De concurrentie met importdruiven is groot, en er ligt nog volop steenfruit in de winkels. Het is nog afwachten hoe de afzet zich ontwikkelt, het is pas 5 september."

De trend richting pitloze druiven maakt het niet makkelijk voor de Chasselas. Toch heeft deze druif sterke troeven. "Zeker, pitloze varianten zijn populair, en ook die worden op onze bedrijven geteeld. Maar de Chasselas biedt telers iets zeldzaams: een stabiele oogst, jaar na jaar, iets waar je op kunt bouwen. Veel nieuwe rassen zijn gevoeliger voor ons klimaat", zegt Custody.

"Voor de consument biedt de Chasselas druif traceerbaarheid, gegarandeerde smaak (een minimum suikergehalte van 17,2° Brix) en voedselveiligheid dankzij het BOB-label. De pitjes zijn voor sommigen een minpunt, maar over de smaak is niemand ooit gevallen. En laten we eerlijk zijn: het is een lokaal product van Franse bodem, geteeld door gezinsbedrijven, met een ecologische voetafdruk die ver onder die van overzeese druiven ligt."

© Syndicat de Défense du Chasselas de Moissac AOP

Een campagne die vakmanschap in de spotlight zet
De promotiecampagne van 2025 wil de unieke identiteit van de Chasselas druif nog sterker uitdragen, met een frisse, visuele en inhoudelijke aanpak. "We willen met trots laten zien wat onze druif zo bijzonder maakt: haar kwaliteit, de herkomst, ons vakmanschap en de waarden van de telers", aldus de organisatie.

De campagne zal zichtbaar zijn via social media (Facebook en Instagram) met video's van telers en andere content. Ook de nationale AOPN Raisin-organisatie ondersteunt mee om de zichtbaarheid van Franse druiven te vergroten.

© Syndicat de Défense du Chasselas de Moissac AOP

Op 13 en 14 september 2025 vindt in Moissac het evenement "Fruits & Saveurs" plaats. Een ideale gelegenheid om, slenterend langs de kraampjes van lokale telers, de Chasselas de Moissac druif van dichtbij te ontdekken.

Voor meer informatie:
Syndicat de Défense du Chasselas de Moissac AOP
Tel: +33 (0)5 63 04 01 78 (Frankrijk)

Gerelateerde artikelen → Zie meer