Het Spaanse citrusseizoen is van start gegaan met de pluk van de eerste Satsuma's. Door de hoge telersprijzen belooft de eerste fase van het seizoen lastig te worden.
"We zijn nu de eerste Iwasaki mandarijnen in de koelcellen aan het ontgroenen. Deze week verzenden we ze al. Nu starten we ook met de oogst van Okitsu en Clausellina. Dat zijn ook Satsuma's", vertelt Sergio Orobal, manager bij Catman Fresh.
© Catman Fresh
"Sommigen begonnen eind augustus al te plukken. Wij wachten liever tot het fruit rijp is en de juiste Brix heeft", legt Orobal uit. "Als je te vroeg plukt om als eerste te verkopen, krijg je fruit dat niet voldoet aan de norm, en dan komt je klant niet meer terug."
Volgens Orobal zijn de Satsuma's zowel voor de binnenlandse markt als voor verschillende landen in Europa bestemd. Maar zodra er clementines beschikbaar zijn, vinden Satsuma's enkel nog hun weg naar het Verenigd Koninkrijk en Scandinavië. "Dit type mandarijn verliest elk jaar terrein: er is steeds minder markt voor", aldus Orobal. Vanaf 20 september begint de afzet van de clementines, eerst Marisol, en enkele dagen later Oronules.
Dit jaar zijn de transacties op hout eerder begonnen. Veel handelsbedrijven willen niet zonder product komen te zitten, vooral na de hagelschade in juli in de belangrijkste Clemenulesgebieden. Daardoor liggen de aankoopprijzen hoger dan normaal.
"Ik vind die speculatie bij de houtverkoop niet logisch. Sommige telers vragen irreële prijzen", zegt Orobal. "Ja, er zullen minder Clemenules zijn door de hagel. Maar je moet niet vergeten dat vanuit Zuid-Afrika en Zuid-Amerika grote hoeveelheden Nadorcott en Tango nog tot eind november en zelfs begin december Europa binnenkomen."
"Grote retailers geven bovendien vaak de voorkeur aan die rassen omdat ze langer houdbaar zijn dan de vroege Spaanse clementines. Dat geldt ook in het seizoen waarin Spanje Nadorcott, Tango of Orri heeft, terwijl andere landen dan proberen om hun vroege clementines te slijten. Met de prijzen op het hout van de vroege rassen in gedachten verwacht ik dat de afzet tot eind december pittig blijft. Ook door duurdere verpakkingen, arbeid en transport", besluit Orobal.
Voor meer informatie:
Sergio Orobal
Catman Fresh
Camino de Iryda, s/n
03190 Pilar de la Horadada (Alicante) – Spanje
Tel: +34 966 747 902
[email protected]
www.catmanfresh.com